Na Slovensku se přemnožili velcí chlupatí pavouci. Vyskytují se i na Moravě

Zvěsti o šíření velkého chlupatého pavouka slíďáka tatarského se šíří hlavně na západním Slovensku. U našich východních sousedů se tento pavouk jmenuje strehúň škvrnitý. "Jsou u nás pravidelně na zahradách a stěhují se i do domů. Manžel pracuje v továrně na nábytek v Želiezovcích, mají je tam také. Schovávají se pod nábytkem," uvedla pro tvnoviny.sk Elena z okresu Levice.

"Bylo to poprvé, co jsme ho viděli. Učil se plavat v našem bazénu, ale neuměl, tak jsem ho zachránila. Pak jsme to chtěli nabrat zpátky do kbelíku a dát to někam do bezpečí, ale skočil asi půl metru daleko," popsala Marcela z Lužianek v okrese Nitra. Svědci se shodují, že slíďák tatarský je velký jako lidská dlaň. 

[chooze:article;value:524150]

​"V současné době je centrem expanze jihozápadní Slovensko. V okresech Nitra a Levice evidujeme mnoho nálezů a vyskytuje se zde běžně. Nejsevernější nálezy jsou ze Zvolena, na východním Slovensku jsou to jen ojedinělé výskyty," vysvětlil zoolog a krajinný ekolog Peter Gajdoš.

I když na první pohled nevypadá úplně přívětivě, spíše uteče, než aby zaútočil. Podle odborníka však tento pavouk dokáže prokousnout lidskou kůži. "Kousnutí je bolestivé jako včelí bodnutí. Reakce člověka může být různá a závisí na zdravotním stavu a věku," upřesnil Gajdoš.

Slíďák tatarský ale není žádnou novinkou ani v České republice. Časopis Živa o jeho výskytu informoval už v roce 2008 s tím, že se u nás označuje také jako tarantule. První zaznamenaný objev má být dokonce datovaný rokem 2003. "On je ve skutečnosti také naším největším žijícím pavoukem. Žije na jižní Moravě. Díky teplejším rokům se přesunul už i na Olomoucko a v expanzi pokračuje," říká pro TN.cz předseda České arachnologické společnosti Milan Řezáč.

A připomíná, že objev pavouka z tohoto století není tím historický ojedinělým. "Oni u nás byli také od 20. let minulého století. Později nejspíš nastaly chladnější roky, a slíďáci proto na nějakou dobu zmizeli," připomíná arachnolog. "Slíďák tatarský u nás není chráněný a je velkým predátorem. Živí se hlavně hmyzem, který leze po zemi," vysvětluje Řezáč, jenž ale částečně vyvrací citované svědectví. "Slíďák tatarský může skákat jen do délky asi deseti centimetrů," dodává expert.

Část sršní asijských přežila likvidaci hnízda v Plzni, podle odborníků ale brzy zmrznou (10/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.