Na Slovensku se šíří nebezpečná psí nemoc. Brzy může zasáhnout i Česko

Slovensko hlásí výrazný nárůst počtu psů, kteří trpí infekční chorobou známou jako srdeční dirofilarióza. Rozsáhlá studie ukázala, že zatímco v roce 2011 její autoři zaznamenali pouze jednotky nakažených psů, v roce 2021 se infekce prokázala už u téměř pěti procent testovaných zvířat.

Onemocnění způsobuje červ, který se usídluje na plicích či srdci a kterého přenáší komáři. "Pokud z larev, které přenesl na psa komár, dospěje větší množství červů a přesunou se do srdce, brání jejich přítomnost pohybu srdeční chlopně," uvedla autorka studie Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenské akademie věd. 

Nakažení psi mohou působit unaveně a apaticky. Jedním z projevů může být i zhoršené dýchání a po fyzické námaze se u nich může vyskytnout chronický kašel. Důsledky neléčeného onemocnění bývají mnohdy fatální. Nemoci se dá ale účinně předcházet, a to preventivními léky, které dokáží larvy zahubit. Zákeřné onemocnění se totiž začne obvykle projevovat až po půl roce.

[chooze:article;value:514342]

​"Dosud jsme se s tímto parazitárním onemocněním setkávali v rámce Evropy spíše v jižních státech," uvedla Miterpáková. Podle odborníků ale hrozí podobný scénář jako na Slovensku i České republice.

"Nemyslím si, že by se do Česka v budoucnu nemoc dostala prostřednictvím infikovaných komárů, kteří přeletí hranice. Mnohem pravděpodobnější je, že se tu objeví pes, kterého si někdo dovezl z útulku ze zahraničí, nebo pes, který vycestoval se svým majitelem a parazita si pak přivezl domu," vysvětlil parazitolog David Modrý.

Srdeční červ, jak se parazitovi mnohdy přezdívá, se navíc může usídlit i v těle člověka. Podle expertů jsou ale takové případy spíše výjimkou. Člověk se navíc nemůže od svého čtyřnohého miláčka nakazit. Přenašečem nemoci je vždy komár.

Pes v přehřátém autě trpěl hodinu. Ze zoufalství rozkousal lahev s vodou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.