Moderní bydlení

Na Slovensku zastřelili medvědici se třemi mláďaty. Byly hrozbou, tvrdí obec

S medvědími návštěvníky se rozhodli vypořádat v Sučanech nedaleko Martina na Slovensku. 22. května tam odstřelili čtyřčlennou medvědí rodinu, napsal deník MY Turiec. Informaci TN.cz potvrdil i starosta obce Martin Rybár.

"Dá se říct, že už ohrožovali život, a proto byla vytvořena komise složená ze zásahového týmu a dalších kompetentních osob, které mohly v dané věci jednat. Bylo rozhodnuto, že budou zastřeleni," řekl Rybár.

[chooze:article;value:556682]

​​​"Jednalo se o problémovou medvědici, která do obce již druhým rokem vodila tři mláďata a působila škody na majetku místních obyvatel," upřesnil Andrej Švec ze slovenské Státní ochrany přírody. Svým chováním vyvolávala rodina obavy o zdraví a bezpečnost místních obyvatel.

O samotný odstřel se mělo postarat místní myslivecké sdružení. Mláďata byla údajně asi tři roky stará a měla tak být už poměrně urostlá. Jejich video, jak se procházejí kolem zaparkovaného auta přímo před domem, se v květnu objevilo na sociálních sítích.

[chooze:article;value:546527]

"My jsme je zaregistrovali pětkrát, kdy nás dělilo možná jen několik minut od přímého střetu. Jednou mě dělila minuta od toho, abych otevřela dveře a medvědice byla přímo u schodů před nimi," uvedla pro TN.cz žena, která publikovala zmíněné video.

​​"Vím, že ochránci přírody mají v oblasti fotopasti a situaci dále monitorují. Vědí o dalších dvou jedincích, ale ti nechodí přímo do obydlí," doplnil Rybár. Důvodů, proč se medvědi do obce vraceli, může být několik, například nezabezpečený odpad. Za potravou údajně chodili i do kompostu a neváhali ani přelézt plot.

Pohyb medvěda u v květnu Zlína potvrdila fotopast. Podle svědků ale není jediný (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.