Na Slunci řádí obří polární vír. To jsme ještě neviděli, bijí experti na poplach

Vlnu nadšení světových vědců v posledních měsících vyvolalo pozorování neobvyklých jevů na Slunci. Dostupné snímky z dalekohledu Jamese Webba totiž ukazují části sluneční plazmy, která se mimo povrch točí kolem severního pólu této hvězdy. Vědci nyní tápou, co mohlo odtržení kusu Slunce způsobit.

"Je to polární vír! Materiál, který se oddělil od hlavního povrchu, cirkuluje v mohutném polárním víru kolem severního pólu naší hvězdy," okomentovala záběry astronomka Tamitha Skovová na sociální síti X s tím, že podle ní může mít tento jev značné důsledky pro budoucí chápání sluneční atmosféry. Úžas nad vírem nad Slunci vyjádřil pro magazín Space také solární fyzik Scott McIntosh, který řekl, že za svoji kariéru nic takového neviděl. 

​Vír podle McIntoshe možná kopíruje jev, který se také záhadně objevuje jednou za 11 let, tedy za sluneční cyklus. Na 55 stupních stupních zeměpisné šířky se v menší míře hromadí kusy plazmy z erupcí a směřují ke slunečním pólům.

Přestože nikdo stále neví, co za odtrháváním kusů Slunce stojí, astronomové z americké NASA se domnívají, že by se to mohlo týkat takzvaného přepólování magnetického pole hvězdy. To by se mělo odehrávat právě každých 11 let, podotýká web Indy100

[chooze:article;value:523299]

Záhadný úkaz však dál fascinuje výzkumníky po celém světě a podle nich odhaluje, co všechno lidstvo o vesmíru ještě stále nemělo šanci se vědět. Pomoci přijít na kloub fascinujícímu polární víru by ale už brzo mohla mise Evropské vesmírné agentury (ESA) nazvaná Solar Orbiter. Družice bude z oběžné dráhy Merkuru fotit povrch hořící koule na obloze, na které je svět závislý.

"Myslím si, že k odhalení záhady polárního víru asi budeme potřebovat ještě nějakou další misi," dodal McIntosh. 

Astronauti ukázali neobvyklý jev. Svíčky ve vesmíru hoří úplně jinak než na Zemi (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.