Na Sokolovsku se zatřásla zem. Jako by do mě někdo strčil, popisují svědci

Obyvatele Sokolovska ve čtvrtek překvapilo zemětřesení. Okolo tři čtvrtě na pět se zatřásla zem v městě Kraslice a otřesy měly sílu 3,2 stupně. Zaznamenaly je i seismologické stanice v zahraničí, zejména v Německu.

Zemětřesení bylo dostatečně silné na to, aby jej lidé pocítili. "Žádné škody způsobené zemětřesením hlášené nemáme," řekl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Otřesy o síle 3,2 stupně odpovídají přibližně vibracím způsobeným průjezdem naloženého kamionu.

[chooze:article;value:477327]

Stejně na tom byl i Josef Kindl z Kraslic, který zemětřesení zažil na vlastní kůži. "Byly to dva silnější otřesy po sobě. Žádná škoda u nás nevznikla, jen jsme se vyděsili," popsal otřesy na Sokolovsku pro TN.cz Kindl.

Podobnou zkušenost přiblížila i čtenářka TN.cz Klára Skoupá, která bydlí v nedalekých Lubech. "Nejprve zazněly dvě duté rány hned po sobě a otřásl se gauč. Bylo to, jako kdyby do mě někdo silou strčil. Máme doma dřevěné schodiště a to také docela zapraskalo," podělila se o zážitek Skoupá.

Podle informací německého Centra pro výzkum geofyziky (GFZ) se epicentrum nenacházelo hluboko pod zemským povrchem. Otřesy vycházely z hloubky asi pěti kilometrů. Cítit je teoreticky mohli lidé až v Karlových Varech, které jsou vzdálené 32 kilometrů od epicentra.

V Karlovarském kraji jsou zemětřesení poměrně běžným jevem. Jedná se totiž o oblast s relativně vysokou seismickou aktivitou. Jen za poslední čtyři roky se tam hned pětkrát na různých místech třásla zem dostatečně silně na to, aby ji mohl člověk pocítit. 

Na mapu přibližného epicentra se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.