Na soutoku Odry a Olše hynou ryby. Ekologickou katastrofu řeší i Polsko

Ve středu odpoledne se na hranici Česka s Polskem odehrála ekologická katastrofa. V řekách Odra a Olše, které se stékají na česko-polském pomezí, hromadně umírají ryby. Těla uhynulých ryb tam plují po hladině.

Situace je vážná a řeší ji Česká inspekce životního prostředí spolu s Povodím Odry a Vodoprávním úřadem Bohumín. "Zatím není znám rozsah ani příčina úhynu," napsal na twitteru ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:514353]

Na označení přesné příčiny katastrofy je zatím příliš brzy. "V tuto chvíli víme, že to je ojedinělý úhyn ryb, ale příčinu ani celkový rozsah zatím neznáme. Odebíráme vzorky k analýze a až pak budeme vědět, co přesně za úhynem stojí," řekl mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

Čeští vodohospodáři také spolupracují se svými polskými kolegy na zjištění původu a rozsahu škod. "Ministr Hladík mi sdělil, že na místo vyjely služby, aby odebraly vzorky k analýze. O výsledcích výzkumu a o aktuální situaci budeme informovat. Polské služby provádějí také šetření v Chałupkách, kde byly rovněž spatřeny uhynulé ryby," uvedla polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová.

Rybáře trápí obrovské ztráty po útoku kormoránů. Stát jim vyplatí kompenzace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.