Na středních školách chybí odborní učitelé. Největší problém je v penězích

Sedmnáctiletý Filip Troníček si při škole přivydělává jako IT expert ve velké nadnárodní firmě. Ke studiu si ale průmyslovou školu nevybral. Jako samouk se toho prý naučí víc a zaměřit se může na to, co aktuálně ke své práci potřebuje.

"Jenom z čistého nadšení, z toho, že jsem chtěl vytvářet a programovat vlastní aplikace, jsem se učil dál a dál," uvedl IT nadšenec Filip.

Naopak Petr Novák školu úspěšně vystudoval. Jako "ajťák" se ale neživí, pracuje jako správce Lanovky Kleť. "Ti učitelé o tom něco věděli, ale nebylo to nic extra, aby nás to naučili. Nedokázali to předat," vysvětlil.

[chooze:article;value:491497]

Podle analýzy Národního pedagogického institutu z minulého roku je více než třetina studentů na středních školách nespokojená s výběrem oboru. Většinou jim nevyhovuje právě přístup učitelů nebo obsah a forma výuky. Podle ředitelů škol je příčina více než jasná: finance.

"Jednou z těch cest je už několik let se zvyšující plat učitelů. Ale může to být také například zákon o pedagogických pracovnících, který má řediteli mimo jiné umožnit zaměstnat odborníka z praxe, který nemá pedagogické vzdělání, ale do tří let si ho udělá," řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ředitel má možnost učitele ocenit osobním příplatkem až do výše 100 procent jeho platu, což by odpovídalo zhruba 60 tisícům. V IT by si takový člověk přitom mohl vydělat klidně i 200 tisíc korun.

[chooze:article;value:490321]

Najít kvalitního učitele programování měla nedávno problém například českobudějovická škola EDUCAnet. "Koho najdeme, tak je na doporučení, pak je to i hodně o přemlouvání, aby vůbec měli zájem o to učení," podotkl její ředitel František Šoltés.

Naštěstí se ale nakonec zájemce našel, přihlásil se manažer digitální agentury Vojtěch Hutla. "My jako každá firma lačníme po talentech a tohle je to nejmenší, co já osobně můžu udělat pro to, aby jich ze školy odcházelo víc," řekl.

Dalším řešením by mohla být podle ministerstva školství revize rámcových vzdělávacích plánů s cílem zkvalitnit a zmodernizovat učivo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.