Na svatováclavskou pouť vyrazily davy lidí. Další si ještě užívali slunce

"Dej, ať podle vzoru svatého knížete mučedníka Václava žijeme moudře a spravedlivě. Ať statečně usilujeme o to, co slouží k nastolení tvého pokoje, a přemáháme zlo dobrem," vzkázal v modlitbě svatému Václavovi kardinál Dominik Duka.

Den české státnosti je spojen hlavně s postavou svatého Václava. "Jedná se skutečně o světce, který stojí u kořenů české státnosti v desátém století a dá se říct, že je to zemský patron, který asi nejvíce stmeluje lidi v okamžiku, kdy skutečně národu hrozí nějaké nebezpečí," řekl historik Jaroslav Šebek.

Kardinál Dominik Duka v úvodu kázání kromě svatého Václava připomněl i nadcházející 85. výročí dohody o postoupení československého pohraničí nacistickému Německu. "Chtěl bych připomenout slova, která nás mají přivést ke zpytování svědomí muže, který umírá v dnech pomnichovských událostí: Karla Čapka. Byl lynčovaný, urážený i opuštěný," řekl Duka.

[chooze:article;value:524167]

Smrt svatého Václava si na Mariánské náměstí ve Staré Boleslavi přišly připomenout stovky lidí. Mezi poutníky, kteří ušli desítky kilometrů, byl třeba pan Václav. "Šli jsme až z Krče, tak to bylo takové dobrodružné pro nás, protože jsme vyráželi o půlnoci," prozradil pan Václav.

Samotné mše se pak zúčastnili i vrcholní politici. "Každý národ potřebuje symboly a svatováclavská tradice v rovině symbolické pro nás znamená tisíciletou kontinuitu, znamená pro nás historii, na kterou můžeme být hrdí," pronesl prezident Petr Pavel.

"Je to symbol našeho sebevědomí a sebedůvěry. Je důležité vědět, odkud pocházíme a kde jsou naše kořeny," podotkl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Součástí oslav byly i další akce jako středověký jarmark nebo ukázky řemesel.

Lidé si užívali volný den a počasí tomu nahrávalo. Teploměry ukazovaly kolem 25 stupňů Celsia. Ale už o víkendu se má trochu ochladit a možná se dočkáme i deště. Babí léto, sluníčko a den volna využili lidé po celé republice k řadě výletů.

[chooze:article;value:523865]

Pražská zoo praskala ve švech. Dostat se tam byl nadlidský úkol. Jen na parkoviště se čekalo asi 40 minut. Ta jsou navíc zcela plná. "Pražská zoo slaví 92. narozeniny na den sv. Václava," řekl mluvčí zoo Filip Mašek.

Rodiče s dětmi využili i toho, že některá místa zůstala otevřená, i když v jiných letech jim už sezóna skončila. Příkladem jsou třeba lanové parky. Mnoho návštěvníku přišlo i do Baťova muzea podívat se, jak se dříve vyráběla obuv.

Sezóna neskončila ještě ani památkám. Otevřeny jsou hrady i zámky. V jižních Čechách návštěvníci vyrazili třeba na zámek Kratochvíle. Řada lidí ale využila pěkného počasí i ke sportu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.