Na světoznámou pláž v Řecku se letos turisté nepodívají. Hrozí tam smrtelné nebezpečí

Pláž byla uzavřena už na konci loňské sezony, když ostrov v září zasáhlo zemětřesení a na pláž z okolních útesů spadly velké kusy skály. V březnu stav znovu posoudili odborníci z Organizace pro protiseismické plánování a ochranu (OSAP) a doporučili, aby pláž zůstala uzavřená.

"Bezpečnost obyvatel a návštěvníků je nade vše a rozhodnutí bylo přijato s ohledem na nové vědecké údaje OASP a jejího předsedy, profesora Efthymiose Lekkase, vzhledem k velkému počtu návštěvníků v oblasti během turistické sezony," uvedl ministr cestovního ruchu Vassilis Kikilias. Podle seismologů totiž hrozí další sesuvy půdy a pády kusů skály.

Rozhodnutí překvapilo a šokovalo samosprávu na ostrově Zakynthos. Pláž Navagio je totiž společně s karetou obecnou, vzácným druhem želvy, která na plážích Zakynthosu klade vajíčka, hlavním magnetem na turisty.

[chooze:article;value:468956]

​"Oficiálně nás nikdo neinformoval. Dozvěděli jsme se to ráno z médií a bylo to překvapení. Očekáváme, že ministr cestovního ruchu Vassilis Kikilias nás o tom bude informovat. Počkáme na jeho oficiální prohlášení, ale nejsme pro uzavření pláže na celou sezonu. Bude to obrovská rána pro cestovní ruch, tohle je nejpopulárnější atrakce v celé zemi," zlobí se podle webu Greek Travel Pages předseda městské rady na Zakynthosu Stavros Kakolyris.

Profesor Lekkas zdůrazňuje, že turisté se do zálivu, kde slavná pláž leží, na lodích vypravit mohou. Nesmí ale vystoupit na břeh. "My nenavrhli úplný zákaz. Ale přistát na pláži bude možné jen v případě nouze. Turisté budou moci oblast navštívit na lodích, mohou se tam koupat v moři a fotit si vrak, ale přistání na pláži je nebezpečné," dodal podle webu Reader.gr Lekkas.

Pláži Navagio se někdy také říká pašerácká zátoka. V roce 1980 na pláži v zátoce, která je přístupná jen z moře, ztroskotala loď Panagiotis. Ta měla pašovat z Turecka do Itálie cigarety. Vrak zůstává stále na pláži a postupně koroduje.

Řekové se v době covidu bouřili proti hoaxům v médiích, plexiskla na plážích reálně nebyla (5/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.