Na Svitavsku se převrátil autobus. Silný vítr od rána způsobil už desítky dopravních nehod

Vypadá to, že příjemné jarní teploty se nám ještě chvíli vyhnou. V noci na sobotu se totiž výrazně ochladilo. V sedm hodin ráno se pak teploty pohybovaly od -2,2 °C na Karlovarsku po 2,5 °C v Holešově.

Na některých místech republiky sněží. Na horách by mělo napadnout od 5 do 15 centimetrů sněhu. Sníh ale může pokrýt i nížiny. Například v Praze lehce chumelilo už okolo páté hodiny ráno.

V noci na sobotu ale i v sobotu ráno hasiče potrápil zejména silný vítr. Ten v Praze dosahoval rychlosti až 82 km/h. "V souvislosti se silnějším větrem evidujeme zatím dva případy. V Troji jsme odstranili strom, který spadl na vozidlo," uvedli ráno pražští hasiči.

[chooze:article;value:494214]

Ve Středočeském kraji zasahovali hasiči od půlnoci do sedmé hodiny ranní u 54 událostí způsobených nepříznivým počasím. Problémy způsobovaly zejména popadané stromy.​

Nejvíce zasažené okresy byly Benešov a Příbram. V Benešově hasiči zasahovali u 17 událostí vzniklých v souvislosti se silným větrem, v Příbrami u 12. Následovala Praha-západ, kde hasiči vyjížděli k šesti případům. Stejné číslo hlásil k sedmé hodině ranní i Beroun.  

Nejvíce napilno měli hasiči ve Středočeském kraji ve dvě hodiny a v šest hodin ráno. Ve dvě hodiny museli vyjíždět ke 13 novým hlášením. V pět a v šest hodin ráno přibylo dohromady 22 událostí.

[chooze:gallery;value:30730]

Komplikace se objevily i v Pardubickém kraji, kde krátce před devátou hodinou ranní došlo k vážné dopravní nehodě. "Zřejmě kvůli kluzké vozovce autobus sjel do příkopu a převrátil se na bok," uvedl na dotaz redakce TN.cz operační důstojník pardubických hasičů. 

U události zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Na místě byla tři těžká zranění a k nehodě letěl i vrtulník. "Všechny osoby už byly z autobusu vyproštěny a zatím jsou umístěny provizorně ve vozidlech záchranné služby, kde se o ně zdravotníci a hasiči starají," dodal. 

Neštěstí se stalo na silnici č. 43 mezi Březovou nad Svitavou a Brněncem. Dopravních nehod v okrese Svitavy je ale aktuálně více. "Dopravních nehod evidujeme kolem dvaceti. Silný vítr a sníh situaci na silnicích dost komplikuje," uvedl operační důstojník krátce před desátou hodinou dopolední.

[chooze:article;value:493555]

​​Silný vítr zasáhl i Vysočinu. Kvůli nepřízni počasí hasiči zasahovali od půlnoci do šesté hodiny ráno u více než třiceti případů.

"Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu," uvedla mluvčí hasičů Kraje Vysočina Petra Musilová.

Nejvíce případů řešili hasiči na Jihlavsku. "Všechny události, u kterých jsme v souvislostech s počasím zasahovali, se obešli bez zranění osob," dodala Musilová.

[chooze:article;value:493819]

V Královéhradeckém kraji narazilo do spadlého stromu auto. Nikdo ale nebyl zraněn. Tamní hasiči zasahovali asi u deseti případů popadaných stromů. "Odstraňovali jsme hlavně padlé stromy ze silnice," uvedli hasiči. Přímo v Hradci Králové navíc odklízeli plotové dílce s reklamním bannerem, které vítr zavál až na silnici.

V dopoledních hodinách zasahovali královéhradečtí hasiči i u Vidonic na Jičínsku u nehody sypače, který se převrátil do příkopu. Nehoda je bez zranění. "Bude nutné přečerpat obsah nafty, hydraulického oleje i solanky, dochází k úniku látek do okolí," informovali hasiči

Hasiči zasahovali u nehody sypače:

​Hlášení o popadaných stromech dostávají od třetí hodiny ranní i hasiči v Jihomoravském kraji. Nejčastěji zasahují na Brněnsku. Ještě před osmou hodinou stihli ze silnic odklidit více než 20 stromů. V 10:30 už hlásili 46 událostí způsobených silným větrem. Kromě popadaných stromů také zajistili několik poškozených krytin střech. 

Podobnou situaci hlásí i Ústecký kraj. "Jednotky v Ústeckém kraji vyjely od včerejších 22:00 do dnešních 7:30 k 17 zásahům na spadlé stromy na komunikace z důvodu silného větru," uvedli hasiči. Ti v průběhu noci pětkrát zasahovali v okresu Děčín, čtyřikrát v okresu Chomutov a Most a dvakrát v okresu Litoměřice a Louny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.