Na Tachovsku pokračuje likvidace slepic. Mrtvá je už zhruba třetina chovu

Už od úterý drůbež v areálu velkochovu likvidují zaměstnanci firmy, veterináři, ale hlavně hasiči. A to nejen profesionálové z Plzeňského kraje, ale také jejich kolegové z jiných krajů a také takzvaní dobráci. "Potřebujeme mít dostatek prostředků a sil na to, abychom zajistili i standardní výjezdovou činnost, abychom neměli prostředky jen na tento zásah," vysvětlil mluvčí hasičů Petr Poncar.

První halu zkusili zaplynovat najednou, teď raději slepice usmrcují v kontejnerech. Kromě nosnic a vajec se musí zlikvidovat také podestýlka. "To všechno se musí logisticky zvládnout, aby se tady nepoprala auta," objasnil Marek Svoboda z krajské veterinární správy.

"V té špinavé zóně tráví čistou prací jednu a půl hodiny, pak se vrací zpátky přes dekontaminační pracoviště, kde jsou očištěni, dekontaminováni, je jim sundán ten ochranný oděv. Pak mají hodinu pauzu, celý tento cyklus trvá dvě a půl hodiny," popsal postup Poncar.

[chooze:article;value:482719]

​Utracena je zhruba třetina chovu. "Za včerejšek (pátek, pozn. red.) bylo odvezeno 72 a půl tuny, což je zhruba 46 tisíc zvířat. Vajec se odváží denně v průměru 300 až 500 tisíc kusů," prozradil Svoboda.

Speciální veterinární opatření musejí dodržovat také obyvatelé nedaleké obce, kteří drůbež chovají. "My je máme zavřené, tak se tolik nebojíme. Taťka má poštovní holuby, ty má také zavřené," svěřila se jedna obyvatelka.

V Brodě nad Tichou už vedení obce sečetlo všechny malochovy drůbeže. Celkem jich je přes 30. "Už to máme i zadané do portálu, teď čekáme na zpětnou vazbu od veterinární správy," sdělil starosta obce Erik Mára.

Celá likvidace velkochovu by měla být podle veterinární správy hotová odhadem do tří týdnů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.