Na termín u endokrinologa se čeká někdy i půl roku. Davida to málem stálo život

Běžná prohlídka na očním obrátila 58letému Davidovi život vzhůru nohama, a to způsobem, který nečekal. Oční lékař si totiž všiml několika příznaků, které signalizovaly onemocnění štítné žlázy. Tím byly zvětšené a vyklenuté oči. "Na krku mi také odhalil počínající strumu a uzlíky," popsal David šokující nález.

Doktor tak Davida poslal na endokrinologii, kde mu diagnostikovali chronický zánět štítné žlázy. Ten se běžně projevuje únavou, zimomřivostí a otoky. David ale žádný z příznaků neměl, a diagnóza proto pro něj byla šokující.

[chooze:article;value:507682]

​​Uzly ve štítné žláze neprokázaly zhoubný nádor a postižení očí naštěstí bylo podchyceno včas. David tak od té doby užívá léky. Kdyby mu nebyly včas předepsány, mohly by se uzly zvětšovat a bránit Davidovi v polykání. Časem by se z nich mohla vyvinout i rakovina. Včasná diagnóza tak Davidovi zachránila život.

Ne každý má ale takové štěstí. Čekací doba na endokrinologii je někdy až neúnosně dlouhá. O pacienty se stabilizovanou léčbou či menšími poruchami by se tak v budoucnu mohli starat praktičtí lékaři. K tomu ostatně už nyní dochází i David, kterému kontroly u praktika ušetří zejména čas.

"Zvýšenou nebo naopak sníženou funkci štítné žlázy diagnostikujeme lehce. Léčba snížené funkce spočívá v tom, že se hormon štítné žlázy nahradí ve formě tablet a poté se provádí pravidelné kontroly. Tuto část péče o nekomplikované pacienty se sníženou funkcí už mohou převzít praktičtí lékaři a uvolnit nám tak ruce pro komplikované pacienty. Tak to už léta funguje u praktických lékařů v západní Evropě či v USA," říká předseda České endokrinologické společnosti Michal Kršek.

[chooze:article;value:507994]

Nápad se zamlouvá i praktikům. Společně s endokrinology se proto věnovali tomu, jak by taková péče mohla v budoucnu vypadat. "Snažili jsme se vytvořit srozumitelný a přehledný návod, který bude pro praktiky v ordinacích užitečným pomocníkem," vysvětlila praktická lékařka Dana Moravčíková, členka výboru Společnosti všeobecného lékařství, který na plánu společně s endokrinology pracoval. 

"Doporučený postup byl zaslán do všech ordinací praktiků, kteří se z něj dozvědí, jakého typu onemocnění štítné žlázy se mají ujmout sami, co přesně v takovém případě dělat, a kdy by naopak měli pacienta odeslat k endokrinologovi," dodala.

K praktickým lékařům by se tak podle odhadů mohlo přesunout až deset procent současných endokrinologických pacientů. Vzhledem k tomu, že ani Davidovi neodhalili lékaři zhoubný nádor, dochází k praktikovi i on. Lékař mu předepisuje léky a Davidovi tak ušetří zejména čas.

Stále více lidí spí méně než šest hodin. Ohrožujete tak své zdraví, varují lékaři (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.