Na TikToku se šíří drsná výzva. Podporuje mladé lidi, aby se zcela odřízli od rodičů

Americká influencerka Ameya Marie Okamotová, kterou sleduje přes půl milionu lidí, začala propagovat, aby mladí lidé přerušili kontakt se svými rodiči. "Pokud narazíte na lidi, kteří museli udělat tohle těžké rozhodnutí a přerušili kontakt s rodiči a podpůrným systémem, necpěte jim svůj zas**ný názor," uvádí influencerka na TikToku.

Krátce po ní se tohoto tématu dotklo i několik dalších influencerů. Společně začali mladé lidi podporovat v tom, aby se odřízli od svých rodičů. Zároveň hluboce odsoudili chování těch, kteří by se jim něco takového snažili vymluvit. Podle psycholožky Lenky Čadové by skutečně mohla taková výzva některé lidi motivovat k odchodu z domova či ukončení styku s rodiči.

[chooze:article;value:522373]

Celá situace závisí hned na několika faktorech. "Záleží na tom, kolik tomu člověku je, jaké má vztahy s okolím a jak je stabilní. Samozřejmě, jsou-li tam nějaké problémy, tak ty děti tu výzvu jenom využijí jako impulz k tomu, co třeba dávno chtěly udělat," vysvětlila Čadová.

Velkou hrozbou v tématu sociálních sítí je podle ní hlavně neznalost a nevzdělanost mladých uživatelů. Těm hrozí na TikToku nebezpečí, pokud s platformou neumí zacházet a dospělí je náležitě neseznámili s nástrahami, které na internetu číhají. "Ať už je to rodina, nebo škola, tak by těmto sociálním médiím měla věnovat pozornost a měla by děti učit s nimi pracovat," popsala Čadová.

[chooze:article;value:516320]

"Děti by měly vědět, že ne všechno, co tam zazní, je pravda a ne všechno, co se tam radí, je v pořádku. Je třeba o tom diskutovat a také je nutné, aby lidé věděli, s jakým záměrem tam ti autoři věci publikují," dodala psycholožka.

Rizika na internetu si je vědomá i policie, pro rodiče má i několik rad. "Tyto výzvy samozřejmě registrujeme, a jelikož prostředí sociálních sítí sledujeme, tak o nich víme. Rodičům doporučujeme s dětmi komunikovat a sledovat také sociální sítě a hlavně jejich trendy, aby poté mohli o problému a konkrétní výzvě s dítětem diskutovat," reagoval policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

USA zvažují plošný zákaz aplikace TikTok. V Česku ji používají dva miliony lidí (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.