Na tohle Putin čekal. KLDR začala posílat enormní množství zbraní

Severní Korea údajně zrychluje tempo dodávek zbraní do Ruska. Podle odhadů tajných služeb už Pchjongjang odeslal na 6 700 kontejnerů, řekl v úterý jihokorejský ministr obrany Shin Won-sik, kterého citoval americký deník Time. Od zářijového summitu, kde severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin oznámili těsnější spolupráci, jejich počet prudce vzrostl.

​Podle Shina obdržela Moskva od nejtužší diktatury světa miliony dělostřeleckých granátů a asi tři miliony kusů munice ráže 152 milimetrů. "Některé severokorejské zbrojovky sice kvůli nedostatku surovin a energie jedou jen na 30 procent, jsou tam ale i takové, které využívají plnou kapacitu. Produkují totiž munici, zbraně a granáty pro Rusko," řekl Shin.

[chooze:article;value:543028]

Rusko na oplátku dodává Severní Koreji potraviny a součástky na výrobu zbraní, uvedla agentura Yonhap. "Jídlo je vůbec největší složkou dodávek, které Rusko posílá Pchjongjangu. Máme za to, že jim to pomohlo stabilizovat ceny potravin," dodal šéf jihokorejské obrany.

Moskva s Pchjongjangem obchod se zbraněmi dlouhodobě popírají. Komerčním satelitům se ale podařilo zachytit asi čtyři nákladní lodě napěchované municí, které směřovaly ze severokorejského přístavu Najin do přístavu Dunaj na východě Ruska.

Nárůst severokorejských vojenských dodávek Rusku je v ostrém kontrastu se zpomalením americké pomoci Ukrajině. Stojí i některé slíbené dodávky z Evropské unie. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostal Kyjev asi jen třicet procent z milionu dělostřeleckých granátů, které se sedmadvacítka zavázala poslat do konce března.

Evropa chystá další sankce na Rusko. To zatím zvedá produkci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.