Na Třebíčsku musí vybít vzácné slepice. Rozšířila se tam ptačí chřipka

Úderem osmé hodiny začalo vybíjení ve velkochovu ve Vanči na Třebíčsku. Celé okolí zasažené farmy policie neprodyšně uzavřela, dovnitř se nikdo nepovolaný nedostal. "V hale je 13 tisíc vzácných slepic," sdělila mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Veterináři chtěli tyto nosnice kura domácího patřící do českých genetických rezerv původně uchránit i přesto, že se ptačí chřipka před dvěma týdny objevila hned ve vedlejší hale. V té muselo být utraceno 11 tisíc kusů slepic. Tady se čekalo.

"Nákaza se potvrdila i ve druhé hale a bude muset dojít k utracení i těchto nosnic," poznamenal Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy.

[chooze:article;value:543228]

​Na vybíjení se podílejí desítky lidí. Veterináři, hasiči a také pracovníci z farmy. "Dovnitř haly půjde našich 38 pracovníků a dalších 18 zaměstnanců farmy. Slepice budeme dávat postupně do popelnic, pak do kontejnerů, tam dojde k zaplynování a následnému dovozu do kafilerie," upřesnila mluvčí Musilová.

Okolo místa výskytu jsou stále vytyčena tří a deseti kilometrová ochranná pásma. Malochovatelé v nich musí mít drůbež zavřenou ve vnitřních výbězích. "Dali nám vědět z obecního úřadu, museli jsme podepsat papír," svěřila se místní chovatelka Marie Ovečková.

Ptačí chřipka se už před dvěma a třemi týdny objevila i v nedalekých velkochovech slepic a kachen v Častoticích a Valdíkově. Nákaza se do farem nejspíš dostala od volně žijících ptáků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.