Na turistickou výpravu na Islandu se zřítila ledová stěna. Záchranáři pohřešují dva lidi

Ke zřícení stěny, která se nachází v blízkosti vchodu do ledové jeskyně došlo právě ve chvíli, když kolem ní procházela skupina 25 osob s průvodcem, která do jeskyně mířila na organizovanou prohlídku. Neštěstí se stalo na ledovci Breiðamerkurjökull na jihu země, informuje britský The Guardian.

Sudurlandská policie v prohlášení sdělila, že pod ledem zůstali uvězněni celkem čtyři lidé, přičemž dva z nich se už podařilo vyprostit a jsou vážně zranění. Další dvě osoby se pohřešují a záchranné týmy po nich usilovně pátrají.

[chooze:article;value:570711]

Podle BBC dostali záchranáři první hlášení o zřícení ledu v neděli krátce před 15:00 místního času (16:00 SELČ). Islandská média informovala, že na místo byly vyslány dva vrtulníky pobřežní stráže včetně několika sanitek a policie. Záchranná operace bude podle nich pokračovat až do půlnoci a poté bude záchranáři situaci vyhodnotí a rozhodnou o dalším postupu.

https://x.com/BBCWorld/status/1827829048657010745

Práci jim znesnadňuje obtížný a členitý terén. Kopání a lámání ledu musí být prováděno většinou ručně pomocí motorových pil. Do pátrání po nezvěstných je nasazeno na 200 lidí.

Ledovec, na kterém k nehodě došlo, se nachází nedaleko velkého ledovcového jezera Jökulsárlón v jižní části národního parku Vatnajökull a jde o jednu z nejoblíbenějších turistických destinací na Islandu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.