Na TV Nova se vystřídaly desítky tváří. Ty nejdéle sloužící pracují už od počátků

Televize Nova v 90. letech změnila podobu zpravodajství v Česku. Televizní noviny se staly jedním z nejsledovanějších pořadů. Ty první, přesně před třiceti lety, moderovali Zbyněk Merunka a Stanislava Wanatowiczová. Tu zanedlouho vystřídala Eva Jurinová.

Diváky k obrazovkám přitáhl krátký a srozumitelný formát reportáží, který se nevěnoval jen politice a formálnímu informování, ale nově třeba kauzám, skandálům, celebritám, krimi a katastrofám.

Televizní noviny se věnovaly i svým divákům. V reportážích dostali prostor obyčejní lidé, jejich problémy, ale i radosti, a moderátoři a reportéři směli v Televizních novinách i žertovat.

[chooze:article;value:540219]

Z moderátorských dvojic i z reportérů se takřka přes noc staly celebrity. Osobnosti Novy pravidelně vítězily v anketách o nejoblíbenější tváře televizních obrazovek. Během třiceti let se v moderování Televizních novin vystřídalo přes dvacet dvojic.

Historicky nejdéle sloužícími jsou od roku 1999 Lucie Borhyová a Rey Koranteng. Reye před Televizními novinami diváci vídali jako moderátora Počasí, Lucie pracovala jako redaktorka.

A i nejdéle sloužícího reportéra lze stále vídat na obrazovce. Ivan Berka, který přináší zprávy z Liberecka, je s Novou spjatý už od jejího začátku. Ohlašoval například už bourání plotu ve světově proslulé Matiční ulici v Ústí nad Labem v roce 1999.

Za 30 let se v Televizních novinách vystřídaly stovky reportérů. A diváky se někdy snažili zaujmout opravdu originálním způsobem.

A proměnami za tři dekády prošla i redakce a zpravodajské studio. Největší změny zpravodajství Novy zažilo, když se televize přestěhovala z centra Prahy na pražský Barrandov. Aktuálně se Televizní noviny vysílají z nejmodernějšího studia v zemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.