Na účtu zbylo jen pár tisíc. Středula stihl před odstoupením dary utratit

Středula na transparentním účtu shromáždil pro svou kampaň dary v hodnotě 9,6 milionu. Vůbec ten nejvyšší získal šéf oborů od miliardáře a člena olomoucké ODS Richarda Benýška. Po Vánocích zaslal šéfovi odborů na účet 5 000 000 korun.

Ještě před svým odstoupením však stihl předseda ČMKOS ale téměř vše utratit. V pondělí, kdy osobně dorazil na ministerstvo vnitra, aby se oficiálně vzdal své kandidatury, svítila na účtu částka 3 625 korun.

[chooze:article;value:483418]

Kdo peníze přesně dostal, ale zatím není jasné. V poznámkách je totiž jen zkratkovitě uvedeno, za co byly utraceny. Například 2 178 000 korun za "kontaktní kampaň Josef Středula". Přes půl milionu Středula utratil za focení, statisíce pak dal za reklamní předměty i zajištění tiskové konference.

Podle Seznam Zpráv však Středula tvrdí, že finance šly především na práci jeho týmu. "U každé platby je transparentně uvedeno, na co byla použita. Položky vedení kampaně čítá zejména personální náklady na tým. I částka od pana Benýška byla použita na úhradu volebních nákladů přesně v souladu se zákonem," uvedl pro portál.

Peníze, které na účtech zůstanou, musí podle zákona jít na charitu. "Musí je převést nejpozději do 29. 9. 2023," řekl TN.cz člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Tomáš Hudeček. Všichni kandidáti navíc musí po volbách předložit úřadu podrobné vyúčtování.

Podívejte se v reportáži, jak Středula zdůvodnil své odstoupení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.