Na Ukrajině bojují Kolumbijci. Doma si nemůžou najít práci

Doba Pabla Escobara je už dávno pryč. Ačkoliv Kolumbie stále není zcela bezpečnou zemí, poměry v ní se od té doby výrazně zlepšily. A tak tisíce perfektně vycvičených vojáků vláda postupně propouští z armády. Ti si prý nemohou najít práci. Jednou z možností je odejít bojovat do zahraničí.

"V Kolumbii si profesionální voják nevydělá víc než 600 dolarů (asi 14 tisíc korun, pozn. red.). Zatímco na Ukrajině dostává kolem 3 000 (asi 70 tisíc korun, pozn. red.) až 4 000 dolarů (asi 93 tisíc korun, pozn. red.)," vysvětlil lékařský bojovník ve výslužbě Hector Bernal.

"Zrovna, když jsme evakuovali zraněné, spadl vedle mě dron a úlomek granátu mě trefil do obličeje," popsal 32letý kolumbijský dobrovolník Checho. V případě, že by žoldnéř v bojích zemřel, má být jeho rodině vyplaceno v přepočtu přes devět milionů korun.

[chooze:article;value:535785]

Zkušenosti kolumbijských žoldnéřů se osvědčily v mnoha bojích například v Iráku, v Jemenu nebo Afghánistánu. "Když začal konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, byla velká poptávka po latinoameričanech, aby se stali součástí ukrajinské armády nebo mezinárodní legie," sdělil Bernal.

Kolumbijci ale nejsou jedinými cizinci, kteří se zapojují do bojů na jedné ze stran. Na té ruské bojují stovky Kubánců, Arménů, Gruzínců, Srbů, Syřanů, nebo dokonce Nepálců. Většina z nich se měla podle odborníků rozhodnout bojovat za Rusko kvůli žoldu. Řadě z nich je prý jedno, kdo zvítězí.

[chooze:article;value:465543]

"Já bych úplně na vojáky, kteří bojují za mzdu, spoléhat nechtěl. Přece jenom ta jejich motivace je jiná a ochota nasadit svůj život je řádově nižší," upozornil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Podle odborníků se řada žoldnéřů přidala k Rusku jen proto, že je rychleji oslovilo a oni tak dříve dostali první žold.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.