Na Ukrajině budou padat hlavy. Zelenskyj oznámil změny v nejvyšším vedení

"Když mluvím o obměně, mám na mysli něco závažného, co se netýká jedné osoby, ale směřování vedení země," odpověděl podle agentury Reuters Zelenskyj italské státní televizi RAI na dotaz ohledně odvolání Zalužného.

"Je to otázka lidí, kteří mají vést Ukrajinu. Je nutný reset, mluvím o výměně řady vedoucích představitelů státu, a to nejen v armádním sektoru,“ pokračoval prezident. Aby Ukrajina vyhrála válku, musí podle něj všichni táhnout za jeden provaz a nerezignovat.

[chooze:article;value:539675]

​Spor Zelenského se Zalužným vyplul na povrch po loňské ukrajinské protiofenzívě, která nesplnila očekávání a armáda nezaznamenala výraznější úspěch v boji proti ruským okupantům dobře opevněným na tisícikilometrové frontové linii. Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Zalužnyj pak varoval, že válka se dostala do opotřebovávací fáze a média na základě toho začala psát o patové situaci. Vysloužil si Zelenského kritiku.

Generál je podle CNN ve sporu s prezidentem především ohledně mobilizace, kterou prosazuje v masovém počtu až půl milionu lidí. Státní instituce jsou proti, neboť by to bylo nepopulární, stěžuje si.

[chooze:article;value:531799]

​Zalužnyj se mezi lidmi těší velké oblibě, armáda pod jeho vedení odrazila ruský útok na Kyjev či Charkov a získala zpět velký kus okupovaného území.

Podle průzkumů je generál v posledním době výrazně populárnější než Zelenskyj. Prokázal své schopnosti v nejtěžších bojích na Donbase v roce 2014, přebudoval a zmodernizoval ukrajinskou armádu a má pověst velitele, který není arogantní a rozumí problémům mladých vojáků. Jeho odvolání by mohlo mít negativní vliv na morálku na frontě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.