Na Ukrajině začalo peklo. Zprávy jsou špatné, přiznává Kyjev

Rusko tento týden zahájilo rozsáhlou bombardovací kampaň na ukrajinském území. Jen v pondělí na Ukrajinu podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka přilétlo celkem 236 dronů a raket. Šlo o jeden z největších vzdušných útoků od začátku války. Zbraně mířily převážně na energetickou infrastrukturu, která podle prezidenta Volodymyra Zelenského utrpěla vážné škody. Při útoku zahynulo také šest lidí.

Podle deníku Ukrajinska pravda čeká Ukrajinu v úterý série rozsáhlých odstávek dodávek elektřiny. Ty by měla společnost Ukrenergo využít alespoň k částečné stabilizaci špatné situace v rozvodné síti.

Bombardování Ukrajiny ale pokračuje. V noci na úterý zamířilo na její území podle Oleščuka 91 různých střel a dronů. Jedna z nich zasáhla hotel ve městě Kryvyj Rih, v němž podle webu Kyiv Independent zahynuli nejméně dva lidé a pět výbuch zranil.

Několik lidí zasypaly trosky. "Zprávy jsou špatné," popsal situaci na místě vedoucí tamní vojenské správy Oleksandr Vilkul. Napříč Ukrajinou si úterní útok podle agentury Ukrinform vyžádal čtyři mrtvé.

[chooze:article;value:571190]

K situaci na Ukrajině už se vyjádřil také americký prezident Joe Biden. "Co nejdůrazněji odsuzuji pokračující válku Ruska proti Ukrajině a jeho snahu uvrhnout ukrajinský lid do temnoty. Vyjádřím se jasně: Rusko na Ukrajině nikdy neuspěje a duch ukrajinského lidu nebude nikdy zlomen," píše se v oficiálním prohlášení zveřejněném Bílým domem.

Podle Bidena budou Spojené státy spolu se spojenci dál pokračovat v podpoře Ukrajiny dodávkami zbraní i protivzdušných střel. "Jak jsem řekl prezidentu Zelenskému 23. srpna, americká podpora Ukrajině je neotřesitelná," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.