Na Ukrajinu padaly ráno rakety. Zemřelo 20 lidí včetně tří dětí

[chooze:gallery;value:31411]

​V pátek v půl páté ráno probudil obyvatele Ukrajiny zvuk sirén. Poplach se rozezněl nad celým územím země. První rakety zasáhly cíle o čtvrt hodiny později.

Nejvíce utrpělo město Umaň v Čerkaské oblasti. Město se přitom nachází na západní polovině Ukrajiny, daleko od frontových linií. Rakety při útoku zasáhly devítipatrový panelák a skladiště, píše agentura Unian.

Po zásahu panelového domu zůstalo 18 mrtvých a 18 dalších lidí rakety zranily. Mezi oběťmi jsou i dvě desetileté děti. "Dnes ráno okupanti zaútočili na Čerkaskou oblast. Registrovali jsme dva zásahy raketami a zjišťujeme následky útoku," řekl guvernér oblasti Ihor Taburets. Počet obětí pravděpodobně ještě vzroste

[chooze:article;value:496577]

Oběti si vyžádal i útok na Dnipro. Tam po zásahu domu raketou zemřela žena i s tříletým dítětem. Jejich smrt na telegramu oznámil starosta města Boris Filatov. Údaje o počtu zraněných zatím nejsou známy.

Pod útokem se ocitl také Kyjev, na který cílilo 11 raket a 2 sebevražedné drony. Útok na hlavní město tvořil více než polovinu všech nasazených střel, obráncům města se však podařilo všechny hrozby včas zničit. Celkem na Ukrajinu letělo 21 raket a 2 drony. Podle odhadů útočili Rusové z letadel kroužících nad Kaspickým mořem, uvedl Unian.

Jedná se o první takto rozsáhlý útok za dva měsíce. Rusko svými raketami Ukrajinu často zasypávalo v průběhu zimy. Hlavní cíl ostřelování měst, tedy narušení ukrajinské infrastruktury, zejména té energetické, v kritickém zimním období, se nezdařil. S příchodem teplejšího počasí tak postupně ochabovaly.

Útok přišel jen pár hodin předtím, než do Kyjeva dorazil český prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. Kvůli raketovému útoku měl jejich vlak několikahodinové zpoždění. V Kyjevě jsou oba prezidenti na návštěvě, píše Deník N.

Nové důkazy o zvěrstvech na Ukrajině. Zabito nebo zajato bylo 350 tisíc vojáků (13.4. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.