Na Ukrajinu se vrátilo 30 deportovaných dětí. Půl roku žily v ruských táborech

Chvíle plné štěstí. Malý Bodgan utíká ke své matce, kterou šest měsíců neviděl. Oba si byli jisti, že už se nikdy neshledají. "Nedokážeš si představit, jaké to bylo, když jsem byla půl roku bez tebe. V noci jsem ležela a přemýšlela, zda se ještě někdy vrátíš," popsala své chvíle Bodganovi jeho matka Iryna.

Spolu s ním se autobusem vrátilo dalších 30 dětí, které Rusové nelegálně unesli z Chersonské a Charkovské oblasti. "Byl jsem v táboře a mamince jsem psal, ale internetové připojení bylo špatné," vysvětlil malý Bodgan.

[chooze:article;value:498708]

Podle ukrajinské prezidentské poradkyně pro práva dětí prožívaly děti ve shromažďovacích táborech v Rusku peklo. Mnoho z nich prý po návratu mluví o tělesných trestech třeba jen kvůli neznalosti ruské hymny.

Ukrajinou silně otřásla i kauza uniklých tajných vojenských dokumentů z Pentagonu. Podle zahraničních médií musela ukrajinská armáda narychlo změnit své válečné plány. Dokumenty prý obsahovaly utajované mapy, grafy, fotografie nebo přísně tajný podrobný popis války na Ukrajině. Ačkoliv to Ukrajinu momentálně staví do nevýhodné situace, vojáci se přesto nevzdávají. "Člověk je čím dál tím víc silnější. A přestože velitel říká, že už toho bylo dost, bojujeme dál," uvedl ukrajinský voják Kasper.

Tvrdé boje nadále pokračují v Doněcké oblasti u Bachmutu. "Rusové tlačí pěchotu, ostřelují všechno dělostřelectvem. Ať si říká, kdo chce, co chce. Rusů je hodně, ale ztráty jsou i na naší straně," dodal další ukrajinský voják.

Analýza satelitních snímků odhalila, že se Rusové zřejmě připravují na nové boje na Krymu. Ruské síly opevňují Krymský most a údajně čekají ukrajinský útok. Případný střet by byl podle expertů masakr.

[chooze:article;value:499069]

V Minsku se v pondělí sešel ruský ministr obrany Sergej Šojgu s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. Bělorusko se obává další eskalace konfliktu, a proto požaduje po Moskvě bezpečnostní záruky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.