Na Ukrajinu znovu padaly rakety. Rusové se mstili za potopení válečné lodi

Ukrajinská protivzdušná obrana má za sebou náročnou noc. V Kyjevě byla úspěšná, na západě Ukrajiny u Lvova jsou ale zraněni minimálně tři lidé. Další čtyři pak u Záporoží.

Počet obětí vzrostl i po středečním útoku v okolí Kupjansku. Zemřeli nejméně tři lidé. Ty, kteří byli uvězněni pod troskami, hledali záchranáři dlouhé hodiny. "Raketa zasáhla dvoupatrovou obytnou budovu. Lidé jsou pod troskami, snažíme se zjistit, kolik jich je. Během útoku byly použity rakety S-300," oznámil kupjanský prokurátor Eduard Mirgorodsky.

[chooze:article;value:541666]

Rusko se ostřelováním v posledních hodinách může mstít Ukrajině za včerejší útok na černomořskou flotilu. Ukrajincům se podařilo potopit 112 metrů dlouhou loď Caesar Kunikov naloženou municí, která zásobovala ruské jednotky na jihu Ukrajiny.

V Bruselu mezitím pokračuje jednání ministrů obrany zemí NATO, kteří mimo jiné řeší i pomoc Ukrajině. Potopení ruské lodi diplomaté vnímají pozitivně a věří, že poslouží jako motivace k dalším dodávkám zbraní.

"Vidíme, že naše podpora na bojišti dokáže každý den něco změnit. Zrovna ve středu zvládli Ukrajinci úspěšně zaútočit na ruskou námořní loď. A to dokazuje dovednosti a kompetence ukrajinských ozbrojených sil," prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Šéf NATO zároveň poděkoval evropským partnerům, že v současnosti na obranu přispívají rekordními částkami.

Útok okomentoval bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.