Na úrodu vinařů zaútočily houby. Chorobám je velmi těžké se ubránit

Deštivé počasí a vysoké teploty. To jsou podmínky, které nahrávají houbovým chorobám, takzvanému padlí. To je sotva viditelný tenký bílý povlak na hroznech. "Ta houba napadne slupku hroznu, která potom proroste dovnitř. Bobule popraskají a začnou hnít. To znamená, že ta úroda v podstatě tak končí," popsal vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova.

Padlí může hrozny napadnout znovu i pět dnů po ošetření vinohradu. V horkých letních dnech je problematický i postřik. S technikou tak vyjíždějí do vinic v noci. Víc než jindy jsou potřeba brigádníci.

[chooze:article;value:552876]

​"Čistíme ten prostor mezi hrozny tak, aby ty hrozny byly vzdušné, aby se tam nemělo co zapařit," vysvětlil vinař z Valtic František Jarec.

Letošní úrodu notně poznamenaly jarní mrazy, ty přišly po teplé zimě v dubnu. Po nich nastoupil další strašák vinařů – peronospora, neboli révová plíseň. "Ten hrozen je jakoby kratší, část toho hroznu jako by zaschla, co byla napadena," uvedl vinař ze Sedlece Ctirad Králík.

Abnormálně teplý rok může i za rychlé dozrávání hroznů. Vinobraní tak nejspíš začne s několikatýdenním předstihem. To může potěšit milovníky burčáku. Ten by měl být k mání už začátkem srpna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.