Na válce potichu vydělávají dva evropské státy obří balík. Padají rekordy

Léčiva a další zdravotnické produkty mají výjimku z ekonomických sankcí, které Evropská unie a další západní spojenci uvalili na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu. Těží z toho především slovinské a švýcarské farmaceutické společnosti.

Enormní nárůst vývozu do Ruska zaznamenalo bezprostředně po vypuknutí invaze Slovinsko. A jak ukazuje graf, léky a další zdravotnický materiál se na tom podílí třemi čtvrtinami. Farmaceutický gigant Krka hlásí jen za prvních devět měsíců roku 2022 tržby dosahující téměř 1,4 miliardy dolarů. To je v přepočtu téměř 30 miliard korun.

Švýcarsko si připsalo dokonce třicetiletý rekord, loni prodalo do Ruska nejvíc léčiv od roku 1992. Tamější firmy Roche, Novartis a jiné na tom utržily 2,3 miliardy dolarů, přes 51 miliard korun, upozornil list SwissInfo.

​Ukrajinští představitelé si toho všimli, příliš mnoho pák na Evropu ale nemají. Jak připomíná Politico, země je ze 70 procent závislá na léčivech od unijních farmaceutických společností. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal se snažil v prosinci alespoň dohodnout, že evropské firmy nebudou na Ukrajinu vozit léky vyrobené v Rusku.

[chooze:article;value:494196]

A tvrdil, že eurokomisař Valdis Dombrovskis mu na to kývl. "Necháme všechny evropské společnosti dál prodávat na Ukrajině všechny léky vyrobené ve všech evropských zemích, po celém světě, jenom ne v Rusku," prohlásil Šmyhal. Jenomže to nebyla pravda.

"Nic se nedohodlo a žádné léky se z trhu nestahují," reagoval náměstek ukrajinského ministra hospodářství Taras Kachka. 

Sankční výjimka pro léčiva je v mezinárodním obchodě běžnou praxí. Nezahrnují je ani sankce proti Íránů a vyvážet se mohly i do Iráku, když se ocitl pod sankčním tlakem Západu v 90. letech.

Masivní ostřelování Ukrajiny. Rusové zabíjeli v několika městech:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.