Na vaší straně: Dodavatel energií dlužil rodině 75 tisíc. Případ je daleko složitější

Pan Milan Kosek se v posledních měsících marně snažil telefonicky spojit se svým dodavatelem energií, firmou Lidové energie. Vždy se dočkal jen generické znělky a výzvy k čekání. Boj byl už vůbec to, aby od nich dostal vyúčtování. Pak zjistil, že má u společnosti obrovské přeplatky. Zálohy se mu na začátku energetické krize totiž ze dne na den zvýšily zhruba o 11 tisíc. 

"Dělá to 75 455 korun," podotýká pan Kosek. Vedle telefonátů na zákaznickou linku zkoušeli manželé Koskovi posílat Lidové energii e-maily i doporučené dopisy. Kdy jim přeplatek společnost vrátí, se nedozvěděli, protože na většinu e-mailů a dopisů nikdo nereagoval.

​"Nereagovali ani na ten první dopis s dodejkou. Zareagovali na můj první e-mail, kdy poslali toto vyúčtování. Pak ještě zareagovali, že dostali číslo účtu, kam to mají vrátit, a od té doby je to v tichosti," podotýká Stanislava Kosková.

[chooze:article;value:533085]

Milionové pokuty

Manželé, kteří se na pořad TV Nova obrátili, však nejsou zdaleka jedinými, kdo má s touto společností problémy. "Stížnosti spotřebitelů na tuto energetickou společnost zaznamenáváme již několik let. V dřívější době se jednalo zejména o neoprávněnou změnu ceny energií nebo neopodstatněné zvyšování zálohových plateb nebo neoprávněné účtování nedoplatků. Nyní se stížnosti zaměřují zejména na nevrácení přeplatků," říká předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Alena Máčová. Podle koordinátora služby VašeStížnosti.cz Martina Pitroně si kvůli nedoplaceným přeplatkům stěžují desítky lidí. 

Obdobně je na tom i Energetický regulační úřad (ERÚ), který v listopadu dostal 70 podnětů právě na Lidovou energii, a to v době, kdy měla 600 odběrných míst na elektřinu a 336 na plyn. V minulosti si od regulačního úřadu také odnesla několik pokut.

"Koncem června nabyla právní moci pokuta ve výši 2 240 000, která se týkala problémů s vyúčtováním, Byly to jak problémy s tím, že společnost nevyúčtovávala, tak to, že nedodržovala termíny nebo lhůty při reklamacích," zmiňuje mluvčí ERÚ Jan Hamrník. V předchozích letech od ERÚ dostala Lidová energie pokuty ve výši 160 tisíc korun. A další pokutu udělil společnosti úřad nedávno, zatím ale není pravomocná. 

[chooze:article;value:533111]

​Dobrý konec?  

Na případ manželů Koskových se reportéři pořadu Na vaší straně chtěli zeptat i vedení Lidové energie. V Jihlavě má ale podle upozornění na dveřích společnost jen "virtuální sídlo". Nedlouho poté se ale firma konečně ozvala: "Dovolujeme si vás tímto informovat, že při zadávání celkového přeplatku ve výši 75 455 korun do banky došlo bohužel k pochybení ze strany bývalého zaměstnance, kdy zadal do jednorázového příkazu chybné údaje k platbě. Toto pochybení bylo již napraveno, pan Kosek by měl mít celkový přeplatek již na svém účtu," stálo v e-mailu.  

Přestože manželé byli rádi, že jim natáčení reportáže pomohlo získat jejich peníze, upozornili, že s jedním z majitelů Tomášem Zabloudilem to byl těžký boj. Reportéři zjistili, že jde o člověka, který je dobře známý nejen spotřebitelským organizacím, ale i ERÚ. Další natáčení v plné nahotě ukázalo, jak byznys s energiemi v Česku funguje.

Lidová energie je poslední v řadě dodavatelů energií, u kterých se objevilo právě jméno Zabloudil. Předtím byl spojený se společnostmi Stabil Energy, Moravská plynárenská, My Energy, Energie domova, Energie na doma nebo Česká regionální energetika. "Většina společností je dost známá. Například u Stabil Energy jsme evidovali stovky stížností, a to jak na nevrácené přeplatky, nedodané vyúčtování, tak i na vymáhání smluvních pokut," podotýká koordinátor služby VašeStížnosti.cz Martin Pitron. 

Majitel v problémech 

"V případě Stabil Energy byla tato společnost pokutovaná několikrát, celková úhrnná výše pokut činila 7 milionů korun, a dokonce dostala rekordní pokutu ve výši 4 miliony korun. Společnost zákazníkům vyúčtovávala služby, které si neobjednali, nebo zrychleně převáděla zákazníky, aniž by od nich k tomu měla souhlas," vysvětluje mluvčí ERÚ. Protože u rekordní pokuty úřad odhalil neuvěřitelných 1 200 přestupků, sáhl ERÚ k extrémnímu kroku a společnosti odebral licenci. Celkem 650 tisíc korun musela na pokutách zaplatit Moravská plynárenská. 

Zjistili jsme také, že přeplatek, který Lidová energie vrátila Koskovým, překvapivě nepřišel z účtu společnosti. "Na konci té částky bylo napsané, kdo to posílá. Byl to Zabloudil," řekl klient Milan Kosek. Ve vyjádření pro TV Nova Zabloudil připouští, že se dostal do problému.

"K úhradě přeplatků došlo z mého účtu z důvodu exekuce na účtu Lidové energie. Chci, aby klienti dostali své peníze. Exekuce se aktuálně ukončuje. Krach společnosti nehrozí, ale situace v energetické krizi nebyla jednoduchá a platební morálka klientů nebyla ideální. Energetická krize způsobila krach 1/3 dodavatelů včetně Bohemia Energy a já jsem rád, že naše společnost přežila. Stabil Energy a Moravská plynárenská úspěšně prodaly svá portfolia klientů a tím se ukončila činnost," napsal. 

[chooze:article;value:502548]

Byznys s vymáháním pohledávek 

Klienti obou dodavatelů nakonec skončili u společnosti Elgas Energy, na kterou v říjnu upozorňovaly Televizní noviny. Klienti pak byli v podobné situaci jako Koskovi. Podle vyúčtování jim společnost dlužila desítky tisíc na přeplatcích, během hovoru na zákaznickou linku jen čekali na spojení. ERÚ dostává od lidí každý měsíc přibližně tisíc podnětů vyúčtování přeplatků a hned čtvrtina z nich se týká této společnosti, přestože má jen 5 000 odběrných míst.

Majitelem Elgas Energy je český energetický holding, který vede Dana Votýpková. Její jméno se objevuje v řadě společností spojených se Zabloudilem a podle informací TV Nova to je jeho matka. Vedle energetiky podniká Zabloudil třeba v IT, v realitách nebo vlastní závodní tým. Podle obchodního rejstříku je jednatelem či společníkem hned v 18 různých firmách. 

Jedna ze Zabloudilových firem se věnuje vymáhání pohledávek a notoricky známá je i spotřebitelským organizacím, které řeší řadu stížností na její praktiky. "Tato společnost je opět propojená s energetickými společnostmi, vymáhá různé smluvní pokuty a případně nedoplatky za tyto společnosti. Často se domníváme, že tyto nedoplatky a podobně jsou neoprávněné," říká Pitron. 

[chooze:article;value:535813]

"Pokud dojde k nějakému rozporování pohledávky ze strany klienta, pohledávku pozastavujeme a reklamujeme u věřitele. Tyto případy jsou ojedinělé, ale pokud k nim dojde, snažíme se jak s klientem, tak spolu s věřitelem vždy doložit a dokázat oprávněnost pohledávek. Naše společnost nikdy nebyla sankcionována a není ani důvodné, aby byla," ohradila se mluvčí společnosti Rychlé řešení pohledávek Martina Nováková. 

Díra v zákoně

Otázkou zůstává, proč ještě člověk s takovou historií může podnikat v energetice. Odpověď je jednoduchá – základní podmínkou pro udělení licence je totiž bezúhonnost. O tu člověk přijde až v momentě, kdy je pravomocně odsouzen za spáchání trestného činu. Porušení energetického zákona jsou ale jen přestupek.

Nicméně změna je na obzoru. "Takzvaný cejch dodavatele by měl být instrument, který nám umožní nevydat licenci problematickým jednatelům. Měl by být součástí novely energetického zákona známé jako lex OZE III," dodává mluvčí ERÚ s tím, že po schválení začne platit nejdříve na konci tohoto roku. 

[chooze:article;value:456725]

Jak postupovat při nevrácení přeplatků?

V případě, že dodavatel energie nevrací přeplatky, by si měli zákazníci dát pozor na několik věcí. Dodavatelé totiž mají povinnost vyúčtovat dodávky energií jednou za rok na základě odečtu. Pokud s vyúčtováním nesouhlasíte, můžete ho u dodavatele reklamovat. Dodavatel musí o reklamaci rozhodnout do 15 dnů od chvíle, kdy ji obdržel, případně do 30 dnů, pokud reklamujete související služby, například výši spotřeby. Dalších 15 dnů má na finanční vyrovnání. Pokud reklamaci zamítne, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad. 

Odborníci doporučují, abyste v případě, že vám společnost dluží tisíce či desetitisíce a nevrátí vám je automaticky na účet či poštovní poukázkou, zaslali písemnou výzvu k vrácení přeplatku. Při menších částkách ho často dodavatelé převádějí do dalšího zúčtovacího období. 

V případě, že firma nereaguje, existuje také možnost si dluh odebírat ze záloh, na základě takzvaného úkonu započtení, což v praxi znamená, že dodavateli oznámíme, že mu nebudeme hradit zálohy z důvodu, že si vůči nim započítáváme dluh, který představuje přeplatek. Není ale možné zálohy přestat platit bez toho, abyste nejprve písemně dodavatele upozornili, že jste se rozhodli pro úkon započtení přeplatku. 

Nevrácení přeplatku pro vás představuje možnost dodavatele změnit. I když kvůli nevráceným přeplatkům změníte dodavatele, stále máte na peníze nárok. Vymáhat z dodavatele je můžete jen formou exekuce. Na to potřebujete ale rozhodnutí soudu či ERÚ, u kterého můžete podat takzvaný návrh na spor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.