Na Velikonoce museli odpojit solární elektrárny. Hrozil přebytek energie

Slunečný den, státní svátek a přebytek vyrobené energie. Stačilo málo a problém byl na světě. Provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS musel během Velikonočního pondělí na dvě hodiny odpojit od sítě stovky fotovoltaických elektráren.

"Může to v podstatě nastat kdykoliv, například od března, dubna až třeba do srpna či září, kdy mají určité typy zdrojů, mezi něž fotovoltaika patří, oproti zimě pětkrát nebo šestkrát vyšší energetický zisk," popsal výkonný ředitel České fotovoltaické asociace Petr Maule.

[chooze:article;value:499877]

Riziko pak podle odborníků přichází například o víkendech nebo právě o svátcích, kdy lidé nepotřebují tolik elektřiny jako v pracovní den. Hrozící přebytek elektřiny znamená problém, protože systém musí trvale vyrovnávat výrobu a spotřebu elektřiny. V případě výkyvů vždy zasahuje státní společnost ČEPS.

"O aktivaci omezovacího plánu rozhodla ČEPS po vyčerpání běžně dostupných provozních opatření k řízení elektrizační soustavy, tedy po využití služeb výkonové rovnováhy. Velikonoce jsou navíc svátkem, který se slaví po celé Evropě. Nebylo tedy možné využít ani výpomoc od okolních států," vysvětlil tiskový mluvčí statní společnosti ČEPS Lukáš Hrabal.

[chooze:article;value:497390]

Během odstávky byly v celé zemi dočasně odpojeny elektrárny o celkovém výkonu přibližně 400 megawattů, což je více než šestina veškerého solárního výkonu v České republice. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů přitom oproti zbytku Evropy v České republice dlouhodobě zaostává. Podíl solárních a větrných elektráren na celkovém objemu vyrobené elektřiny v Česku byl v loňském roce 3,7 procenta. Evropský průměr se přitom pohyboval kolem 22 procent.

Jejich podíl však roste a podobných problémů bude podle odborníků přibývat. Existuje ale řešení, tím jsou baterie. "Alfou a omegou by měla být právě akumulace, tedy nutnost budování obnovitelných zdrojů, ať větrných, tak fotovoltaických, vždy se samotnou akumulací," sdělil odborník na energetiku Lukáš Řezníček

[chooze:article;value:499570]

Majitelé odpojených elektráren zřejmě dostanou kompenzaci v řádech jednotek milionů korun. Pokud by bylo povinné stavět elektrárny společně s bateriemi, ušetřilo by to podle odborníků spoustu peněz nejen společnosti ČEPS, ale i samotným spotřebitelům. 

Německo zavírá poslední jaderné elektrárny. Podívejte se na video (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.