Na Velkou Británii se žene masivní bouře. Letos už desátá

Britové ještě nestačili spočítat škody, které po sobě zanechala bouře Isha, a už na ně udeřila vichřice Jocelyn. Silný vítr a déšť bičují téměř celé území Velké Británie. Ale nejhorší situace je podle dostupných informací v Severním Irsku a Skotsku. 

"Jsme na severu, musíme se s tím nějak vyrovnat. Přežijeme," bere situaci s klidem majitelka obchodu v jedné ze zasažených oblastí Lindsey Fairbeirnová. Právě na severu země podle meteorologů dosahuje vítr rychlosti až 120 kilometrů za hodinu.  

[chooze:article;value:538315]

"Můžete sami vidět, jak stromy leží na vozovkách. Strašné. Ve Skotsku je pořád špatné počasí, ale tohle byla nejhorší bouře tady za posledních deset let," hodnotí obyvatel skotského města Grangemouth Paul Smith. Úřady vydaly před bouří varování a lidé tak v některých místech vzali obchody s potravinami a pitnou vodou útokem. Desetitisíce domácností jsou stále bez elektrického proudu. Obnova jeho dodávek je podle úřadů možná pouze v místech, kde už nehrozí žádné nebezpečí. 

Extrémní počasí narušilo veškerou dopravu. Uzavřely se přístavy, některé silnice, mosty, řada letů musela být zrušena. A v některých místech podle meteorologů hrozí záplavy. Vůbec poprvé v historii Spojeného království a Irska zasáhlo ostrovy během pěti měsíců deset masivních vichřic. Půjde tak pravděpodobně o nejbouřlivější období v historii země. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.