Na vojenském letišti hluboko v Rusku útočily drony. Tři vojáci zemřeli

Základna Engels u Saratova leží přes 600 kilometrů od hranic s Ukrajinou a více než 800 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Jsou zde umístěné strategické bombardéry dlouhého doletu schopné nést jaderné zbraně. Letouny se podílí na bombardování Ukrajiny, když za letu nad ruským územím odpalují řízené střely.

V noci na pondělí se na základně ozvaly silné výbuchy, při kterých přišli o život tři ruští vojáci. Další čtyři utrpěli zranění, kvůli kterým museli skončit v nemocnici. Podle guvernéra Saratovské oblasti Romana Busargina nebyly zasaženy žádné civilní cíle. 

​Zdrojem exploze měly být dva vojenské drony, které na letiště zaútočily. Podle tvrzení ruské armády se oba stroje podařilo sestřelit a škody napáchaly až při svém pádu, uvádí portál CNBC. Rusko z útoku obvinilo Ukrajinu a vyšetřuje, jak je možné, že se drony dostaly tak hluboko do vnitrozemí.

[chooze:article;value:477694]

Ukrajina sama se k útoku nepřihlásila, ale okomentovala jej. "Útok byl důsledkem činů, které Rusko páchá na našem území. Pokud si Rusové mysleli, že se jich válka daleko za frontovými liniemi nedotkne, tak se ošklivě spletli," prohlásil podle CNN mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Vojenské letiště se spolu s další základnou tankovacích letadel Djagilevo v Rjazaňské oblasti na západě Ruska stalo terčem útoku 5. prosince. Kreml přiznal tři mrtvé a čtyři zraněné a incident přičetl dronům vyslaným Ukrajinou. Ta se k odpovědnosti nepřihlásila.

Útoky tehdy ukázaly zranitelnost některých z nejstrategičtějších ruských vojenských objektů a vyvolaly otázky o účinnosti jejich protivzdušné obrany, pokud se k nim bezpilotní letouny mohou přiblížit tak blízko.

První test "megadronu" v Evropě. Dvoučlennou posádku dostane téměř všude (3/10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.