Na východě Čech končí topná sezóna. Opatovická elektrárna zavřela kohoutek

Elektrárna dodává teplo do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi potrubím dlouhým 320 kilometrů. A díky příznivému počasí ve středu ukončuje topnou sezónu. Ta si připsala jeden rekord, byla nejteplejší od roku 1964.

Výjimečný byl už její začátek. Poprvé za 60 let díky teplému počasí naložili topiči pod kotle prvně až v říjnu. Ostatně na Pardubicku v září dozrávaly fíky, a dokonce se na podzim čichalo k rozkvetlým hruškám.

V posledních sto letech se zima zkracuje. V letech 1961 až 1990 se s vytápěním začínalo kolem 15. září. V dekádě 2011 až 2020 se začalo topit v průměru o čtyři dny později. A teď díky teplému počasí lidé ušetřili desetinu nákladů.

[chooze:article;value:554469]

​Pro elektrárnu, která zásobuje teplem 63 tisíc východočeských domácností, ale práce nekončí. Začíná se servisem potrubního systému.

Třeba u Hrobic praskl koncem dubna horkovod a havárie připomínala lázeňské vřídlo. Voda tryskala čtyři metry vysoko a vytvářela lagunu, která se jen těžko vsakovala.

Vyměnit celý půl století starý horkovod naráz nejde, takže se opravuje postupně. Velké množství záplat je hlavně v lesních úsecích, kde trať poškozují stromy. Elektrárna ročně vynaloží na investice a údržbu dvě stě milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.