Na výletní loď u Španělska zaútočily kosatky. Plavidlo poslaly ke dnu

Ačkoliv incidenty s kosatkami nejsou ojedinělé, takový případ Španělsko nepamatuje. Koncem minulého týdne skupina těchto dravců zaútočila na švýcarskou jachtu, která se plavila z Tenerife na Mallorcu. Událost se odehrála v noci na pátek u pobřeží Andalusie nedaleko Gibraltarského průlivu. 

Podle španělského internetového deníku EuropaSur námořní záchranná služba zachytila volání o pomoc okolo půlnoci. Čtyřčlenná posádka lodi Alborán Champagne uvedla, že plavidlo je po útoku poničené a plní se vodou. Záchranářské lodě tak okamžitě vyrazily na místo, kde vyzvedly posádku. Jachtu ale vzhledem k poškození musely nechat na moři, kde později zamířila ke dnu. 

Podle výpovědi posádky pro německý web yacht.de na loď zaútočily tři kosatky. "Ozvalo se silné zadunění. Nejdřív jsem si myslel, že jsme do něčeho narazili. Ale pak jsem si uvědomil, že to byly kosatky, které zaútočily na loď," citoval web kapitána Wernera Schaufelbergera. Vypnul motor, zvířata ale pokračovala v útocích. "Dvě menší kosatky napodobovaly tu velkou," dodal kapitán. 

[chooze:article;value:438785]

​Španělská média upozorňují, že to není první podobný útok. Jenom letos se jedná už o pátý incident mezi lidmi a kosatkami v této oblasti. Potopení švýcarské jachty ale bylo zatím nejzávažnějším a nejničivějším útokem. Situace odborníky začíná znepokojovat. Kosatky si totiž až dosud s loděmi jen pohrávaly, nikdy ale žádnou z nich neposlaly ke dnu.

Podle mořské bioložky Evy Carpinelliové to může souviset s nadměrným lovem tuňáka v této oblasti, který je hlavním zdrojem potravy kosatek. Mohou se tak cítit ohroženy. "S kosatkami se něco děje. Je to možná kvůli stresu, který jim způsobují lidé. Možná je znepokojuje nová technika rybolovu a něco nám tímto chováním sdělují. Na konkrétní závěry je ale ještě brzy," řekla deníku ABC de Andalucía Carpinelliová. 

Loni se vědcům podařilo natočit unikátního video souboje kosatek se žralokem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.