Na Vysočině havarovalo auto s dětmi. Bezohlednost řidičů vyrazila dech i policistům

Dva kriminalisté se 27. prosince zrovna vraceli linkovým autobusem ze služby domů, když před obcí Kostelec na Jihlavsku museli náhle zastavit kvůli nehodě.

"Řidič osobního vozidla projížděl po silnici ve směru od Kostelce na Jihlavu. Vyjel náhle s vozidlem na nezpevněnou krajnici, poté narazil do betonového soklu a potom do vzrostlého stromu. Po střetu s betonovým soklem zůstal sokl zaklíněný pod přední částí auta a po nárazu se strom přerazil a jeho část spadla na vozovku," popsala okolnosti nehody policejní mluvčí Dana Čírtková.

V havarovaném vozidle zůstala uvězněná posádka, a to včetně dvou malých dětí. Autobus, ve kterém kriminalisté cestovali, přijel na místo neštěstí první. Policisté neváhali a okamžitě spěchali cestujícím na pomoc.

[chooze:article;value:485880]

​​"Pomohli nejdříve dospělým osobám, které seděly na předních sedadlech, dostat se z auta ven. Nebylo nijak snadné z důvodu deformace otevřít přední dveře u vozidla, ale nakonec se to policistům povedlo. Poté ve spolupráci s dalšími lidmi, kteří na místě zastavili, ze zadních sedadel vyndali z dětských autosedaček dvě malé děti ve věku jeden rok a dva roky," dodala mluvčí.

Policisté museli postupovat velice rychle, ale současně opatrně. Hrozilo, že strom, do kterého auto narazilo, by mohl spadnout a posádce způsobit velmi vážná zranění. "Vzhledem k charakteru deformace motorové části vozidla také hrozilo, že vozidlo může začít hořet," upozornila Čírtková.

"Věděli jsme, že je důležité hlavně nepanikařit a rychle a efektivně pomoci lidem ven z auta. Zpočátku jsme vůbec nevěděli, že jsou uvnitř i malé děti. Navíc posádka nemluvila česky, což celou situaci komplikovalo. Na místě jsme ale nepomáhali sami," uvedli kriminalisté.

[chooze:article;value:484198]

​Bohužel ne všichni řidiči byli ochotní pomáhat. "Jeden projíždějící muž chtěl rychle odstranit zlomený strom ze silnice, aby mohl pokračovat dál v cestě. A to ještě v době, kdy byli v havarovaném autě uvězněni pasažéři. Další řidiči tak spěchali, že místo objížděli po přilehlé louce a ani se nepřesvědčili, jestli někdo nepotřebuje jejich pomoc. To bylo pro nás obrovské zklamání," podivovali se nad bezohledností některých šoférů kriminalisté.

Nehoda se naštěstí nakonec obešla bez vážných zranění. Posádku auta se podařilo dostat včas do bezpečí. Policistům za jejich pohotovou reakci poděkoval i krajský policejní ředitel. "Podobné příběhy mě vždy utvrzují v tom, že v rámci našeho krajského ředitelství pracují policisté, kterým není lhostejné, co se kolem nich děje. Jsem rád, že mohu těmto lidem osobně poděkovat za jejich odvahu a duchapřítomnost, protože tito kolegové dělají celému policejnímu sboru dobré jméno," uvedl Miloš Trojánek.

Oběma kriminalistům udělil skleněnou plaketu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina "Za projevení odvahy a osobní statečnosti" a kázeňskou odměnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.