Na Vysočině objevili invazivní druh z Asie. Nesmí se dál šířit, varují odborníci

[chooze:gallery;value:33841]

​O výskytu invazivního druhu mlže, škeblice asijské, na Vysočině informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), respektive její regionální pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy. Živočich pochází z jihovýchodní Asie a parazituje na rybách, je přitom konkurenčně silnější než naše původní druhy škeblí. 

"Na obsazených lokalitách se často rychle namnoží, zatímco původní druhy měkkýšů ustupují či zcela vymizí," upozorňuje Správa CHKO Žďárské vrchy. Našim druhům je velmi podobná, je však větší než většina z nich a liší se také zbarvením (viz foto v galerii).

Odborníci upozorňují, že vzhledem k její schopnosti se rychle šířit, může významně ovlivnit náš původní ekosystém. "Šíření je nejsnazší zastavit na samém počátku invaze," zdůrazňují s tím, že na Vysočině se škeblice asijská vyskytuje zatím jen ojediněle. Prozatím vědí o tom, že žije ve třech rybnících na Humpolecku. 

[chooze:article;value:526698]

​Mimo to byla potvrzena také na Pelhřimovsku a u Moravských Budějovic. Už dříve o škeblici asijské informovala také obec Litovel, podle které v Uničovském (Českém) rybníku žila několik let. Když se v roce 2018 rozhodla po výlovu rybník nenapustit, oznámila, že zrovna tento druh vzhledem k jeho nebezpečnosti ponechají svému osudu. 

Před dvěma lety o "zavlečení nezvaného hosta do rybníku Pařezitý u obce Budínek" napsal na svém webu také Přírodovědný spolek Dobříš. "Plošné vymýcení (otrávení) populace je dosti nereálné – došlo by k ohrožení jiných živočichů v rybníce. Doporučuje se sběr a likvidace jedinců. V žádném případě, prosím, škeblice nepřenášejte do jiného potoka nebo okolních rybníků," vyzval tehdy veřejnost. 

Česko sužují dvě stovky invazivních druhů zvířat a rostlin (4/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.