Na zahradu školy v Černošicích vtrhli divočáci. Město trápí už několik týdnů

Obyvatelé Černošic mají už několik týdnů nevítané sousedy. Do města nedaleko Prahy totiž často zavítají divoká prasata. Stádečko, ve kterém je i bachyně a deset selat, s oblibou plundruje zahrady a pozemky při hledání potravy.

Divočáci jsou stále troufalejší. V pátek vtrhli na zahradu černošické základní umělecké školy, která se nachází uprostřed města. Jen kousek od školy je navíc mateřská škola. I tam už prasata v minulosti řádila.

[chooze:article;value:490863]

O nájezdu divočáků informovala umělecká škola na svých webových stránkách. Kvůli prasatům platí až do odvolání zákaz vstupu na pozemek školy. Žáci tak přišli o páteční výuku hudebního a výtvarného oboru.

Město se s divočáky snaží bojovat, podle starosty jsou ale možnosti radnice omezené. Situaci komplikuje zejména skutečnost, že se prasata dostávají do blízkosti domů, což znemožňuje odstřel. Prasata navíc mohou střílet pouze myslivci.

Situaci se snaží řešit mimo jiné odchytem. I ten však má svá omezení. "Na přelomu března a dubna byla pořízena odchytová klec, kterou jsme umístili do městského lesa pod Akátovou ulicí. Její umístění do obytných oblastí není možné, protože odchyt do klece znamená následně i odstřel přímo v kleci," vysvětlil starosta Černošic Filip Kořínek.

Další možností jsou pachové ohradníky, které město pravidelně rozmisťuje na strategických místech. "Účinnost pachových ohradníků není podle zkušeností nijak vysoká, ale i tak jsme k jejich vyzkoušení přistoupili. Pro použití pachových ohradníků volíme pouze taková místa, abychom paradoxně nedosáhli nežádoucího efektu, že by prasatům bránily v opuštění města," dodal Kořínek.

[chooze:article;value:483966]

Černošice se snaží řešit i zdroje problému, kterým jsou neupravované pozemky v okolí města. Právě tam mohou prasata nerušeně přebývat. "Při bližším zkoumání v terénu je zřejmé, že počet neudržovaných parcel a jejich vzájemná blízkost v jižní části města jsou takové, že prasatům umožňují bezpečné přesuny a úkryty," uvedl starosta.

Město proto vyzvalo majitele těchto pozemků, aby je upravili. Jde zejména o posekání vysoké trávy a vykácení hustých keřů. U všech těchto řešení ale trvá, než začnou účinkovat. Do té doby proto město upozorňuje občany, aby se před divočáky měli na pozoru a v žádném případě je neprovokovali. Lidi také odrazuje od volného pobíhání psů. Ti mohou přispět k tomu, že se prasata nebudou cítit v bezpečí a tak zaútočí.

Obyvatele Mostu trápí přemnožení divočáci. Strážníci je z města vyhání každý den (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.