Na západě Čech končí pediatrička. Lidé se bojí, že novou neseženou

Luby. Zhruba dvoutisícové městečko v západních Čechách nedaleko hranic s Německem má problémy s dostupností lékařské péče. Jediná stávající ordinace praktického lékaře tam totiž končí.

Obyvatelé se obávají, že nového lékaře neseženou. Pojišťovny sice dávají zájemcům seznam smluvních lékařů, kteří by měli pacienty přijmout do péče, ti ale v převážné většině případů nové pacienty neberou. Vedení města situaci řeší i s Karlovarským krajem.

[chooze:article;value:476430]

"S odborem zdravotnictví se snažíme identifikovat možnosti, jak jim pomoci. Jsou to zejména ty naše motivační prostředky, které mohou pomoci atraktivitě té obce. Ať je to pomoc finanční s vybavením ordinace, ať je to motivační příspěvek," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Pro ordinaci praktického lékaře a gynekologa v obci do 8 000 obyvatel to může být až 800 tisíc korun, ve větších městech 400 tisíc korun. "To, bohužel, neznamená, že se povede sehnat nový lékař nebo lékařka. Pediatrů je akutní nedostatek v celé České republice a minulý rok ukončili činnost pediatři i v našem okolí a nepovedlo se tyto ordinace obsadit," nastínil starosta Lubů Vladimír Vorm (KDU-ČSL).

Kromě ordinace v Lubech působí odcházející lékařka také v Kraslicích. Pro obě ordinace hledá nástupce. V Kraslicích nabízí plně vybavenou ordinaci umístěnou v rodinném domě, který nabízí k odkoupení do osobního vlastnictví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.