Na zaplacení daně z nemovitosti zbývá jen týden. Majitelé si letos připlatí

Zhruba čtyř milionů lidí se týká povinnost zaplatit do konce května daň ze svých nemovitostí. Základní koeficient se ovšem zvýšil o 80 procent, a tak si letos majitelé pořádně připlatí.

Například u obytné budovy nově zaplatí 3,50 koruny za metr čtvereční namísto předchozích dvou korun. U garáží se sazba zvýšila z osmi korun na 14,50 koruny za metr čtvereční.

V některých obcích ale bude nárůst daně ještě výraznější, protože si některé samosprávy zvýšily i vlastní koeficient. Daně z nemovitosti jsou totiž jejich hlavním příjmem.

[chooze:article;value:556959]

Například ve Zlíně letos v některých částech města daň stoupla až o 700 procent. Lidé tam zaplatí na daních více než majitelé nemovitostí v Praze nebo Plzni. Kvůli silnému odporu obyvatel nakonec zastupitelé Zlína ustoupili a v příštím roce by se měla daň z nemovitosti snížit.

Na zaplacení už lidem zbývá pouhý týden. Finanční správa rozesílá od poloviny dubna výměry. Zhruba milion majitelů nemovitostí je dostalo skrze datovou schránku, další milion pak e-mailem. Zbytek měl obdržet dopis se složenkou.

Pokud se k vám údaje některým z těchto způsobů nedostaly, Finanční správa doporučuje, abyste se už teď obrátili na svůj finanční úřad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.