Na zpoplatnění vjezdu do centra Prahy už se pracuje. Hřib připravuje vyhlášku

Zpoplatněný vjezd do centra má zajistit vyhláška, kterou už mají třeba v Karlových Varech. Omezení se má týkat zejména Malé Strany a části Starého města, a to zejména v blízkosti vltavských břehů.

"Připravujeme čistopis návrhu té vyhlášky, která by zpoplatnila vjezd do dvou ulic hlavního města Prahy, jednak je to ulice Karmelitská, nějaké přilehlé části ulic, náměstíčka. Velkopřevorské náměstí, Maltézské náměstí, část Újezdu pod ulicí Vítěznou třeba," popsal náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

"Stále znova musíme vyvracet informaci, že se městská část bude zavírat, nebude se zavírat," oznámila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

[chooze:article;value:504025]

Se stavěním závor se nepočítá, vše mají hlídat kamery, které budou snímat poznávací značky aut. Jejich majitelům pak datovou schránkou nebo dopisem přijde příkaz k úhradě poplatku. Stále se také jedná o tom, kdo bude mít z placení výjimku.

"Přirozeně ji musí mít rezidenti, integrovaný záchranný systém, to je zcela přirozené, dále samozřejmě ti, kteří tady mají provozovnu. Uvažujeme také osoby blízké, pokud mají v centru někoho, koho musí obsloužit," řekla Radoměřská.

Průjezd by měl vyjít na 200 korun za 24 hodin. Měsíčně pak na 2 000 a roční poplatek by podle radnice Prahy 1 měl stát přes 20 000 korun. Podle starostky Prahy 1 se placení nevyhnou třeba firmy s papírovou adresou v centru.

"Co se firem týče, tak tam je důležitý ten moment, že by to byly firmy, které zde mají provozovnu. Ty schránkové firmy do toho samozřejmě nespadají," přiblížila starostka. Platit za průjezd mají i rozvážkové a kurýrní služby. 

[chooze:article;value:520201]

"Ta částka se nám nejeví tak vysoká, že by se musela promítnout v cenách. Upřímně řečeno, projíždí nám tady 70 tisíc aut denně, která vlastně činí tu rozvážku," poznamenala Radoměřská.

Zpoplatněný vjezd do centra města by byl navíc i mezinárodně vymahatelný, v současné době totiž Praha na nezaplaceném parkování turistů tratí statisíce ročně.

"V případě, že by došlo k nějaké nehodě třeba v tunelu Blanka, tak samozřejmě bude dočasně možné tu poplatkovou povinnost vypnout," řekl Hřib. 

"My jsme proti od začátku, Praha ve své velikosti je jediným městem, kde není dokončen ani jeden obchvat. Až bude dokončen minimálně ten vnitřní, tak pojďme se bavit o tom, jak odlehčit té dopravě v centru, logicky není možné začít od konce," prohlásil opoziční zastupitel Patrik Nacher (za ANO). 

[chooze:article;value:517412]

"Ten vnější staví stát, proto se taky v tom tolik angažuji. Co se týče vnitřního městského okruhu, tak doufám že Praha přidá na plyn. Zásadní je, i z hlediska celorepublikového, aby nejprve vznikla infrastruktura, která je schopná odvést tu tranzitní dopravu," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Sousední městské části Prahy 1 se navíc bojí, že se doprava přesune k nim. "Já se nedivím Praze 1, že z nich takový nápad vypadl, mají na to právo, ale na druhé straně to není věc, která je na stole, kterou by dal někdo k projednání," sdělil starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

"Tak jej budeme projednávat nejprve s městskými částmi, pak následně jej budeme projednávat tady v koalici na magistrátu," avizoval Hřib. Finální výsledek tak musí posvětit zastupitelé na magistrátu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.