Na zubaře město čeká už sedm let. Ordinace je připravená pod igelitem

V Chýnově už mají připravenou ordinaci, vše je ale pod igelitem. Čeká se jen na nového lékaře. Chvíli už to přitom vypadalo, že mají chýnovští obyvatelé vyhráno.

"Podařilo se nám sehnat jednoho ukrajinského zubního lékaře. Jenomže jak byl cizí státní příslušník, tak byl problém s tím, že neměl aprobační zkoušky," popsal místostarosta města Evžen Zadražil (nez.).

Ordinaci už tak prakticky sedm let nikdo nenavštěvuje. Lékaře se nedaří sehnat, přestože město nabízí různé benefity. Třeba nájem ordinace za symbolickou cenu.

[chooze:article;value:561144]

"Plánujeme tady ještě ve střední době bytovou výstavbu, tak by se dalo určitě hovořit i o nabídce bydlení za velice přijatelnou cenu pro toho nového zubaře a jeho rodinu," avizoval Zadražil.

Stejný problém zastupitelé řešili i v případě praktického lékaře. Naštěstí jeden z obyvatel Chýnova právě dokončil studia. I jemu město poskytne ordinaci, kterou nedávno odkoupilo.

Ve Větřní na Českokrumlovsku pro změnu chybí dětský lékař. K dispozici by tam měl nově zrekonstruovaný byt. Ale stejně se nikdo nehlásí.

"Dále tady máme finanční benefity v rámci náborových příspěvků. Za pomoci Jihočeského kraje máme tady možnost využít i dotační tituly," poznamenal starosta města Antonín Krák (SOCDEM).

[chooze:article;value:553174]

Kromě obecních benefitů tak mohou noví lékaři na jihu Čech získat také až jeden a půl milionu korun. "500 tisíc vyplácíme první rok a 100 tisíc korun druhý rok. Dále jsou to potom náklady spojené s bydlením, kdy lékařům vyplácíme 900 tisíc korun. Je to 90 tisíc korun po dobu pěti let každý půlrok," sdělil mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

Díky tomu se za poslední dva roky podařilo v regionu sehnat 16 nových lékařů. Polovina z nich jsou zubaři. Jak se ale zdá, někteří lékaři jsou si nastalé situace v Česku vědomi. V Horní Plané se podle místního starosty dokonce setkali i s případem, kdy mladému zubaři nestačil nový byt 3+kk s garáží a nájem ordinace za korunu. Nárokoval si rodinný dům u vody. Na to ale zastupitelé nepřistoupili.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.