Náboráři se musí učit nový slovník. Na řadu otázek se už nesmí ptát

Kolik máte dětí? Jste dlouhodobě nemocní? Kouříte? Podobné otázky zažili při nástupu do první práce mnozí současní čtyřicátníci. Dnes jsou nepřípustné. "Tehdy nebyli zaměstnavatelé tak pod drobnohledem jako v dnešní době, kdy jsou na tyto témata zaměstnanci velmi citliví. Zejména ti neúspěšní kandidáti často na chybu zaměstnavatele čekají," uvedl ředitel společnosti Předvýběr František Boudný.

"Manažeři se nejčastěji ptali na otázky typu 'jak budete přistupovat k tomu, když vaše dítě onemocní.' Tak před 10 lety ty otázky ještě běžně padaly," sdělila HR poradkyně mBlue Czech Ludmila Fatková.

Dnes personalisté podobné otázky používat nemůžou. Občas se to ale děje. "Pořád ještě vidíme příklady, kdy se zaměstnavatelé dopouští spousty chyb, a ještě tyto otázky slyšíme. Známe konkrétní příklady, kdy zaměstnavatel někoho odmítl kvůli sexuální orientaci nebo na základě toho, jak vypadal," řekl člen představenstva Asociace poskytovatelů personálních služeb Milan Novák.

[chooze:article;value:468977]

"Spousta personalistů už je na tyto otázky zvyklá, respektive ví, jak se správně ptát, aby u těch pohovorů zjistili informace, ale neptali se přitom napřímo," upozornil Boudný.

Pro zaměstnance jde o jakousi ochranu a také férovost přijímacích řízení. "Pohovor je víceméně diskuze obou stran. I uchazeč si vybírá a když padne otázka, která je diskriminační, tak se může uchazeč rozhodnout neodpovědět," dodal Novák.

Ve výjimečných případech se personalisté mohou ptát i na zdravotní stav. "U komplikovaných provozů, například chemičky, hutě, doly nebo třeba tam, kde může mít zdravotní stav vliv na bezpečnost, třeba u pilotů, tam už se musíte během toho pohovoru tohoto tématu dotknout," podotkl Novák.

[chooze:article;value:509736]

V budoucnu by se seznam diskriminačních otázek mohl prý ještě rozšířit. "I co se týče pohlaví, které je v poslední době takové protřelé téma. Myslím si, že se bude ještě přitvrzovat," prorokoval Boudný.

Zakázané otázky vymezuje i zákoník práce. Kromě už zmíněných se náboráři nemůžou ptát ani třeba na členství v politických stranách, odborových organizacích, na těhotenství nebo na náboženské vyznání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.