Nacher se ostře pustil do Pirátů: Ztratili punc toho, čím oslovili mladé lidi

On-line systém stavebního řízení stále nefunguje. Opozice tedy volá po rezignaci ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). "Považuji to za téměř skandální záležitost. Jestli se něčím Piráti chlubili, tak to je digitalizace a konec papírování. Teď mají možnost to nějakým způsobem prodat a výsledek je tristní. Škody se dají spočítat a denně se navyšují. Není to jen kritika nás jako opozice, ale i obcí, starostů, projektantů, developerů, úředníků," uvedl Patrik Nacher (ANO).

Podle slov místopředsedy poslaneckého klubu hnutí ANO na problém opozice dlouhodobě upozorňovala. "My mu od začátku říkali: Fajn, měníte to, ale posuňte ten začátek, aby se vše vyzkoušelo. On řekl že ne a teď chyby ladí v ostrém provozu. Takhle to nemůže fungovat. Musí se to nejprve vyzkoušet a pak to spustit. Upozorňovali jsme na to od začátku a důsledky vidíte každý den," upřesnil.

[chooze:article;value:567250]

Bartoš v této otázce argumentoval, že hnutí ANO bylo na ministerstvu osm let a digitalizaci stále odkládalo. To Nacher popírá. "Není to o odkládání. Digitalizace navazuje na stavební právo, které je velmi složité. Správní řízení má mnoho kroků a prvotním cílem bylo jej zjednodušit. K tomu směřovala novela stavebního zákona a já nechápu, proč jí musela tahle vláda dělat znovu," řekl.

Vláda mluví o tom, že pokud nebude systém fungovat do konce srpna, měl by z toho Ivan Bartoš vyvodit politickou zodpovědnost. Podle Nachera jde o kupování si času. "Je to politická zodpovědnost Pirátů. Jsem zastáncem konstruktivních řešení. Nesvolával bych schůzi sněmovny, abych vynadal panu Bartošovi. To děláme všichni přes média a on si z toho nejspíše nic nedělá. Svolal bych jí tehdy, kdybych věděl, že se najde nějaké řešení, jak z toho ven," dodal.

[chooze:article;value:567833]

Zdali se problémy s digitalizací odrazí i ve výsledcích Pirátů v krajských a senátních volbách, Nacher nechce předjímat. Podle něj ale mohou ztratit mladé voliče.  "Vidím, že Piráti ztratili punc toho, kvůli čemu oslovovali mladé lidi. Na jedné straně to byla digitalizace, která nefunguje a není v jejich straně větší množství odborníků než kdekoliv jinde. A za druhé je to jejich heslo "Pusťte nás na ně", kterým chtěli říct, že jim jde o nějaké myšlenky a ideje, a ne o místa," uvedl.

"Mají čtyři lidi v poslanecké sněmovně, z čehož jsou dva ministři a jedna místopředsedkyně sněmovny. Většina z těch, co se do sněmovny nedostali, dělají politické náměstky, což je v přímém rozporu s tím, co hlásali, jelikož chtěli odborné náměstky. Je třeba tedy obnažit ta jejich hesla," vysvětlil. 

Podle Nachera obce a kraje za působení aktuální vlády strádaly ve více sektorech, na což se chce hnutí ANO v kampani zaměřit. "Za poslední rok dostaly hrozně nařezáno. Jednak kvůli digitalizaci a jednak kvůli návrhu rozpočtového určení daní, které má vzít krajům a obcím peníze. Dále sněmovnou neprošlo zásobování lékáren v menších obcích. Divím se zejména STANu, že je to vůbec nezajímá. A o tom budeme v kampani mluvit," pronesl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.