Nad Atlantikem se utvořily tři hurikány najednou. Nevídané, děsí se meteorologové

Spojené státy se už několik dní obávají hurikánu Milton, který se řítí na Floridu. Rekordní tropická bouře má zasáhnout téměř celý poloostrov, který se nestihl ani zotavit z nedávného hurikánu Helene.

Milton navíc patří mezi nejsilnější historicky zaznamenané hurikány. "Milton velmi prudce přerostl z hurikánu 1. kategorie až na pátou, nejsilnější kategorii. Zahřáté oceány pro něj představují zdroj energie a zabraňují proudění studenějších vod, které by naopak mohly bouři oslabit," řekl meteorolog z univerzity v Miami Brian McNoldy.

Jenže Milton není jediným hurikánem, který se v posledních dnech nad Atlantikem utvořil. Mimořádně silná hurikánová sezona vedla ke vzniku hned tří hurikánů najednou. Jak upozornila americká NASA, kromě Miltona vznikly další dva hurikány.

[chooze:article;value:577848]

​Jeden z nich, Kirk, udeřil ve středu na západní Evropu. I když předtím, než dorazil k evropskému pobřeží, výrazně zeslábl, západ Francie i tak čelí vichrům o rychlosti okolo 100 kilometrů v hodině. Dopady hurikánu Kirk navíc ovlivní i počasí v České republice, a to především silným větrem.

Třetím hurikánem, který američtí meteorologové ve velmi krátkém sledu zaznamenali, je hurikán Leslie. Ten se zformoval několik stovek kilometrů na jihovýchod od Kapverd, kde rychle přerostl v hurikán 1. kategorie.

Leslie však Ameriku ani Evropu neohrozí. Podle předpovědí postupně zeslábne v tropickou bouři, která se k pevnině ani nepřiblíží. Zůstane tak nad Atlantikem.

Vznik tří hurikánů najednou však ukazuje na znepokojivý trend. Jak upozorňuje NASA, současná hurikánová sezona je kvůli klimatické krizi mimořádně aktivní. Od 1. června do 6. října vzniklo zatím devět hurikánů. V posledních 30 letech přitom byl průměr hurikánů v sezonách trvajících od června do listopadu jen 5,5.

Florida se připravuje na katastrofu. Do úderu hurikánu Milton zbývají hodiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.