Nad Českem se objevila polární záře. V plné kráse se ukázala až na fotkách

[chooze:gallery;value:31348]

​Předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), které slibovaly příležitost zahlédnout v Česku polární záři, se vyplnily. Lidé v celé zemi mohli v noci na pondělí sledovat jedinečnou hru světel, která se v těchto končinách objevuje jen zřídka. Viditelná byla polární záře ještě před půlnocí.

Viditelnost ale nebyla všude stejná. Ke sledování polární záře bylo zapotřebí čisté nebe bez mraků. I tak ale bylo pouhým okem možné vidět převážně jen nazelenalá světla. Celé spektrum barev se objevilo až na fotografiích.

Zachytit nevšední úkaz se poštěstilo například fotografovi Jiřímu Bezchlebovi, který polární záři vyfotil nad Roztoky u Prahy. "Občas se sny opravdu vyplní. Rychle jsem popadl foťák, namířil ho na sever a hned nad střechou souseda viděl nádherné barvy polární záře," popsal neobvyklý večer Bezchleba.

[chooze:article;value:496539]

Podobně se zadařilo také Pavlu Morovi, který záři zaznamenal na Plzeňsku už krátce po desáté večer. "Hned jak mi vyskočilo upozornění, v aplikaci jsem čapnul foťák a běžel za dům na pole. Nestačil jsem se divit. Nevěřil bych, že něco takového zažiju i u nás," radoval se Mora.

Polární záře je jev typický zejména pro oblasti v okolí polárního kruhu. Vzniká narušením magnetického pole takzvaným slunečním větrem. V případě silných slunečních erupcí může sluneční vítr zasáhnout i oblasti položené dále od pólů a vytvořit tak polární záři i nad Českem. Díky magnetickému poli však světelný úkaz nepředstavuje žádné nebezpečí.

Česko má v posledních měsících na polární záře štěstí. Letos už byla viditelná v únoru a v březnu. Jestli však bude trend pokračovat, se nedá přesně uhodnout. Předpovídání výskytu tohoto jevu je obtížné a meteorologové dokážou nanejvýš odhadnout, kdy je zvýšená šance na rozzáření oblohy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.