Nad Českem shořela čínská raketa. Nikomu nic nehrozí, tvrdí úřady

Při neřízeném sestupu z orbity se nad Českem v noci na pátek rozpadl druhý stupeň čínské rakety CZ-2D. Jeho zbytky pak pokračovaly dále nad Polsko. Vyplývá to z pozorování Polské vesmírné agentury.

Lidem na zemi ani ve vzduchu ale nebezpečí údajně nehrozilo. "S jistotou můžeme říci, že žádná taková hrozba ani raketa do vzdušného prostoru ČR nevstoupila. Pokud se však jednalo o zbytky či úlomky, neexistuje způsob detekce takových zbytků vzhledem k jejich velikosti, odrazné ploše a dalším parametrům," tvrdí mluvčí armády Vlastimila Cyprisová.

Armádní radary ale dokážou sledovat cíle jen do výšky asi 20 kilometrů, je proto také možné, že nad Českem byla čtyřtunová část rakety ještě příliš vysoko, a to nejen pro radary, ale také pro dopravní letadla. Ta totiž většinou nelétají výše než 13 km.

[chooze:article;value:510251]

​Že letadlům nic nehrozilo, potvrdil také mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. "Nemáme z této noci hlášené žádné podobné události nebo pozorování. Z naší strany to tedy problém nepředstavovalo," řekl pro TN.cz.

Krátce po půlnoci podle portálu Polsatnews trosky přilétly nad Polsko, kde vzbudily pozdvižení. Na obloze za sebou totiž zanechaly jasnou stopu. Část jich měla pokračovat až nad Baltské moře a nad Švédsko.

Trosky rakety pozorovali podle popularizátora vesmíru Jana Spratka z Planetária Praha také lidé v Česku. Mylně je ale považovali za meteoroid přírodního původu. "Viděli jsme několik nahlášení jasného meteoru, především z Moravy a Slezska, kde v tu dobu bylo relativně jasno," sdělil redakci TN.cz.

Zahlédli jste něco podobného, nebo jste dokonce pád rakety natočili? Budeme rádi za vaše postřehy a záběry!

Není to poprvé, kdy části čínské rakety letěly, kam neměly. "Čína ne uplně respektuje mezinárodní dohody týkající se bezpečnosti nepilotovaného kosmického letu. Při vynášení družic pak příliš neřeší, co se bude dít s druhým stupněm nosné rakety," dodal Spratek. 

Čínská raketa odstartovala a začala se rozpadat. Stovky částí dopadly na zem (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.