Moderní bydlení

Nad Evropou je nízký stav ozonové vrstvy. Hrozí riziko spálení kůže

Čím vyšší SPF faktor opalovací krém má, tím je bezpečnější. Při výběru takzvaného opalováku je ale důležité vybírat takové, které chrání před UVA i UVB zářením. "Pro průměrného Čecha, který není nijak opálený, je dobré použít přípravky s SPF 25 až 30. Pro malé děti a citlivější jedince mohou být i faktory vyšší," uvedla mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.
Důležitá je také aplikace. "Asi půl hodiny před tím, než na to sluníčko jdeme. Měli bychom aplikovat také dostatečné množství na všechny části, které nebudou kryty oděvem," vysvětlila dermatoložka Jana Hercogová.

[chooze:article;value:518821]

​"Stále si lidé neuvědomují to, že v období mezi 11. až 15. hodinou je to záření opravdu silné," podotkl praktický lékař Cyril Mucha. I tak se v úterý na koupališti ve 31 stupních Celsia našli takoví, kteří se ochranným krémem vůbec nenamazali.

Mazat opalovacím krémem by se neměli jenom lidé na koupalištích, ale i ti, kteří pracují skoro celý den v kanceláři. "V tomto týdnu je extrémně podprůměrný stav ozonu nad Evropou. Spálení tak hrozí už po 20 minutách," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. Zarudnutí sice zmizí, ale defekty hluboko v kůži, které vzniknou při spálení, mohou do budoucna způsobit třeba vrásky, změnu pigmentace nebo šupinky na pleti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.