Nad evropskou zemí se stahují mračna. Rusko tam má spustit operaci do měsíce

Zesnulý vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin měl na začátku tohoto roku plánovat převrat v Moldavsku. V rozhovoru pro Financial Times to řekla prezidentka východoevropské země Maia Sanduová. Prigožinovi muži měli v zemi vyvolat protesty, které měly být násilné. "Situace je opravdu dramatická, musíme se chránit," řekla Sanduová, která je svou prozápadní orientací trnem v oku Kremlu. 

Prigožinovým nepovedeným pokusem o převrat ale snaha Ruska destabilizovat zemi neskončila. S blížícími se komunálními volbami, které se uskuteční 5. listopadu, podle prezidentky zesiluje tlak ze strany Moskvy. "Rusko to zkusilo v oblasti energetiky a neuspělo. Pokusilo se svrhnout vládu a neuspělo. Nyní se pokouší masivně zasáhnout do našich voleb a využívá k tomu spoustu peněz," zdůraznila Sanduová. 

[chooze:article;value:491248]

​Tvrdí, že má důkazy o tom, že Rusko se na komunální volby zaměřilo proto, aby si připravilo půdu pro následné prezidentské volby v roce 2025. Moldavské zpravodajské služby zjistily, že Rusové do země za politickými účely napumpovali nejméně v přepočtu půl miliardy korun. Skutečná částka bude patrně mnohem vyšší. 

"Nástroje, které používají k tomu, aby peníze do země přivedly, jsou různé. Nedávno jsme zjistili, že posílají Moldavany z Moskvy letecky přes Arménii a každý z těchto lidí přivezl 10 tisíc eur (téměř 250 tisíc korun, pozn. red.). Nedávno jsme také zjistili, že rozdali tisíce bankovních karet, které byly vydány v Dubaji, lidem, které chtěli podplatit," přiblížila Sanduová. 

V souvislosti s nelegálním financováním z Ruska prezidentka také apeluje na představitele evropských států, aby zvýšili svou ostražitost. Právě přes jejich země totiž tyto peníze plynou z Ruska do Moldavska. "Není to přímá operace, která zahrnuje jen Moldavsko a Rusko. Někdy to jde i přes jiné evropské země," zakončila prezidentka.

[chooze:article;value:489202]

​Moldavský parlament tento týden zahájil kroky, které mají zabránit členům zakázané proruské strany Șor kandidovat v nadcházejících komunálních volbách za jiné strany nebo jako nezávislí kandidáti, píše agentura Reuters. Tuto stranu označil moldavský ústavní soud v červnu letošního roku za protiústavní, před volbami ale rozhodl, že její členové mohou kandidovat, pokud nebudou zastupovat zakázanou stranu. 

Současným předsedou strany je llan Șor, který v Moldavsku několik měsíců pořádal protesty, které měly podle soudu za cíl destabilizovat zemi a nastolit proruskou vládu. Letos v květnu na něj kvůli napojení na Rusko Evropská unie uvalila sankce. 

Kvůli obavám o svou bezpečnost Moldavsko na začátku letošního roku uzavřelo svůj vzdušný prostor (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.