Nad silnicí v Hřensku visí obrovské balvany. Každou chvíli mohou spadnout

Na hlavní silnici z Hřenska na Meznou Louku by se každým okamžikem mohou zřítit obří pískovcové balvany. Ještě v říjnu tam žádné nebyly. "Za tu dobu pokročila eroze ohněm narušeného svahu, takže se bloky začaly posouvat. Jsou bezprostředně ohrožující a spadnout by mohly každým dnem," varoval mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Pro představu, čtyři balvany o váze 150 tun mají objem asi jako čtyři osobní auta. Jde o skalní úsek na konci Hřenska, kde už nejsou zábrany, které by skalní bloky mohly zachytit. Pod skálou je přitom autobusová zastávka a hned naproti restaurace.

[chooze:article;value:488046]

"Buď covid nebo povodně, teď zase tohle. Je to pořád dokola. Po tom požáru se restaurace špatně vzpamatovává. Tržby šly dolů o nějakých 70 procent," podělil se zaměstnanec tamní restaurace Jiří Mach.

Podél zavřené trasy jsou hlavní přístupy k turistickým cílům, jako je například Pravčická brána nebo loupežnický hrad. Podle správy národního parku se balvany podaří odstranit do měsíce, radnice Hřenska tomu ale nevěří.

"Řešíme opět něco, co nás limituje. Za měsíc zahajujeme turistickou sezónu a dneska nevíme, jestli budou moci turisté přijít," bojí se starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Už před dvěma týdny museli geologové národního parku odstranit dvoutunový balvan, který ale zachytily sítě. Také šlo o následek eroze skal po požáru. "Kámen, který sice nemá vysokou rychlost, ale z třiceti metrů spadne na dům, tak by prošel možná až do sklepa," upozornil vedoucí geolog Českého Švýcarska Jakub Šafránek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.