Nad Sluncem se vypařila kometa. Češi ji stihli vyfotit

[chooze:gallery;value:35565]

Zatmění sledovaly stamiliony lidí. Navíc při něm mohli zahlédnout všechny jasné planety sluneční soustavy a hned dvě komety. 12P/Pons-Brooks očekávali, astronomy ale překvapila kometa SOHO-5008. Ta se rychle objevila a pak se vypařila, informoval v tiskové zprávě Fyzikální ústav Slezské univerzity.

Astronomovi Petru Horálkovi a jeho kolegům se ji ale v mexickém Durangu podařilo vyfotit. "Kometu SOHO-5008 objevil astronom Worachate Boonpold na snímcích SOHO ještě před zatměním a následně Karl Battams z Naval Research Lab upozornil astronomy, že by mohla být dostatečně jasná na její záznam během úplného zatmění Slunce. První snímek komety pak publikoval čínský astronom Lin Zixuan, který ji na základě nejisté předpovědi našel na svých snímcích zatmění Slunce pořízených u Third Connecticut Lake,“ uvedl Horálek.

"Já jsem se o kometě dozvěděl až o několik hodin později, a protože jsem fotografoval mimo jiné i široké pole na sérii různých expozic, bylo mi jasné, že bych ji mohl mít na svých snímcích také. A jak se ukázalo, byla tam!“ doplnil.

[chooze:article;value:545524]

Zaznamenat kometu během zatmění Slunce je podle něj vzácné. "Za posledních 1 600 let se takové pozorování podařilo jen sedmkrát, přičemž pět z těchto sedmi případů byly komety viditelné pouhýma očima a poslední dva případy – z let 2008 a 2020 – byly úspěchy ryze fotografické," popsal astronom.

Za vyfocením podle něj stojí prudký vývoj fotografické techniky a pohotová reakce astronomů prohlížejících data z družic. Na expedici byl s Josefem Kujalem z Astronomické společnosti v Hradci Králové a Milanem Hlaváčem. Momentálně zpracovávají výsledky, které chtějí v příštích týdnech či měsících publikovat.

"Nejúžasnější věc, jakou jsem viděl." Úplné zatmění Slunce uchvátilo svět (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.