Nad wagnerovci se stahují mračna. Kreml jim měl přestat platit

Vůdce ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny skončí mrtvý, nebo do šesti měsíců povede další puč proti Moskvě, řekl podle webu Business Insider novinář Christo Grozev ze skupiny Bellingcat.

Ruský prezident Vladimir Putin měl ortel smrti nad Prigožinem podepsat tím, že jej označil v televizním vysílání za zrádce. V tomto kontextu je ale zajímavé, že se vůdce wagnerovců objevil letos v červenci na rusko-africkém summitu, kde si měl dokonce podle CNN potřást rukou s některými africkými představiteli.

[chooze:article;value:514692]

​Nespokojení žoldáci letos v červnu zahájili své tažení na Moskvu obsazením Rostova na Donu a v sobotu 24. června se zastavili jen 400 kilometrů od metropole.

Podle Jevgenije Progožina je k činu vyprovokoval mimo jiné raketový útok na jejich tábor. Nájemní ozbrojenci také už dříve dostali ultimátum, podle něhož měli podepsat smlouvu s pravidelnou ruskou armádou, nebo složit zbraně.

Klid zbraní před Moskvou měl údajně vyjednat běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který wagnerovcům nabídl azyl ve své zemi. Žoldáci se tam mimo jiné podílejí na výcviku běloruské armády a měli se též vyskytovat v blízkosti polských hranic.

Podle všeho jsou ale nejspíš dny celé Wagnerovy skupiny v současné podobě sečteny, protože jí, jak uvádí britské ministerstvo obrany na sociální síti X, Kreml nespíš pozastavil financování, není ani jisté, jestli žoldáci ještě dostávají svou gáži. To povede minimálně k redukci počtu členů soukromé Prigožinovy armády.

Wagnerovci se stěhují do Běloruska. Osud Prigožina je nejasný (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.