Moderní bydlení

Nadávky a výhrůžky. Do sporu kvůli psovi se muselo vložit státní zastupitelství

Na první pohled klidné sídliště v Břeclavi. V přízemním bytě žije s rodiči, babičkou a pejskem sedmadvacetiletá Tereza Bečičková. Podle lékařů trpí těžkou úzkostně depresivní poruchou. Laicky řečeno: je labilní. Fixovaná je na svého psa. Potřebuje klid a režim. Jenže už týdny tam klid není. Jen o pár desítek metrů dál bydlí Ivo G. Ten má také psa a často ho podle Bečičkových pouští na volno, Tereza se o toho svého bojí.

"Nejhorší je, že dcera, kdykoli ho uvidí a uslyší, dostane tu ataku, začne brečet, třepat se," vylíčil otec Terezy pan Bečička. Hádky mezi sousedy bývají velmi ostré, není během nich nouze o vulgarity a ostrá gesta.

[chooze:article;value:574605]

​Ivo G. měl rodině do oken naházet vajíčka a části záhonu. "Jeden den odvezli dceru, když z toho zkolabovala, na krizové centrum," popsala matka mladé ženy Kateřina Bečičková. "Takže jsem tady z toho místa pustil paralyzér a řekl jsem mu, že pokud dceru napadne, tak že to na něho použiju," přidal otec.

Že je Tereza Bečičková nemocná, Ivo G. údajně ví, její otec ho na to několikrát upozornil. "Holka je psychicky nemocná. Tímto jednáním narušuješ její zdravotní stav. Já tě upozorňuju potřetí, že tady nemáš co dělat," zmínil poněkolikáté před sousedem pan Bečička.

Jejich vzájemná konfrontace během natáčení pro pořad Na vaší straně postupně gradovala, nechyběly výhrůžky. "Kdykoli jsme šli ven, slovně nás napadal. My jsme si ho nevšímali. Snažil jsem se mu vysvětlit, když tam byla městská policie a pak i na státní, nějaké příměří, abychom si nevšímali jeden druhého," vysvětluje rodina Bečičkových.

Když se blížila policie, měl se podle manželů Ivo G. stáhnout nebo se zklidnil. Pak se ale údajně vrátil a situace se opakovala.

[chooze:article;value:572913]

​Redaktor pořadu Na vaší straně se vydal za Ivem G. Ten ale odmítl s televizním štábem mluvit. Redakce se proto obrátila na další obyvatele sídliště, kteří venku venčili své pejsky. "Mívá psa na volno. Se svým psem kvůli tomu chodím druhou stranou, protože můj pes už ho jednou vzal, jeho i toho jeho psa. Víc lidí si na to stěžuje, že se bojí chodit s menšíma pejskama," popsal jeden z majitelů psa.

Pána jsme požádali, jestli by nemohl Ivovi G. domluvit, stejně jako štamgasty v hospůdce Veselá krčma, kam Ivo G. chodí. A sami se zkusili s Ivem G. spojit. Opět marně.

Kde se vzala tahle nenávist? Ivo G. to vysvětlit nechce a Bečičkovi to tuší. Má být známý seniorky, která bydlí naproti nim. Ta rodinu Bečičkových obvinila, že jí má Tereza cosi dávat před dveře a krást letáky. Přestupková komise stížnost seniorky smetla. Ženu jsme chtěli konfrontovat, ale neotevřela. Státní policie tam během měsíce jela šestkrát a mnohokrát i městská. Klid to ale nepřineslo.

Rodinu překvapoval přístup místního oddělení policie. "Říkali, že to není trestný čin, že je to jen přestupek, že není co řešit, dokud nám někdo neublíží fyzicky," postěžoval si pan Bečička.

[chooze:article;value:570696]

​"V souvislosti s občanským soužitím se v této ulici zabýváme dvěma trestními oznámeními s právní kvalifikací nebezpečné pronásledování a násilí proti skupině obyvatel," reagoval v písemné podobě mluvčí Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Bohumil Malášek.

Ještě minulý týden docházelo na ulici k dalším střetům Iva G. s Bečičkovými. Během natáčení už ovšem do věci vstoupila státní zástupkyně, která vydala předběžné opatření. Vyplývá z něj, že Ivo G. je obviněný z trestného činu nebezpečné pronásledování. Opatření mu zakazuje rodinu Bečičkových jakkoliv kontaktovat. Věc si převzala kriminálka.

"Zákaz styku s těmito osobami spočívá v zákazu jakéhokoliv kontaktování, a to i prostřednictvím sítě elektronických komunikací nebo jejich obdobných prostředků, a v povinnosti nepřibližovat se k ním na vzdálenost kratší 25 metrů," sdělilo Okresní státní zastupitelství v Břeclavi.

Pokud Ivo G. zákaz poruší, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun, další předběžné opatření nebo vzetí do vazby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.